Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det här händer med din kropp om du dricker läsk varje dag

- 30/09/2016, 11:32
Alla vet att läsk inte är nyttigt, men det är faktiskt riktigt dåligt för dig.
1 av 3

Alla vet att läsk inte är nyttigt, men det är faktiskt riktigt dåligt för dig.

Montage

Bland annat är sockret som man använder i läsken extra skadligt för dig.
2 av 3

Bland annat är sockret som man använder i läsken extra skadligt för dig.

Pixabay

Faktum är att läsk påverkar dig ända ner på kromosomnivå.
3 av 3

Faktum är att läsk påverkar dig ända ner på kromosomnivå.

Jim Cole

Spoiler: Det är inget bra! Men många har nog missat hur dåligt det faktiskt är.

Alla vet väl att läsk inte är någon hälsokost, men du har kanske inte har koll på exakt hur dåligt det är. Svaret är att det är riktigt kasst, för massor av delar av din kropp.

Om du skulle byta ut ditt rekommenderade dagliga intag vatten mot läsk skulle du efter bara en vecka ha fått i dig upp emot fem och ett halvt tusen kalorier. Det är kalorier som läggs på allt annat som du ätit. Och risken är stor att du ätit lite mer än vad som är riktigt nyttigt för dig, eftersom forskare har sett att människor ofta äter mer när de dricker läsk till en måltid.

Teorin är att det söta gör det svårt att mäta hur mycket man faktiskt har ätit. Det är även troligt att läskkonsumtion är ansvarigt för en femtedel av ökningen av fetma i USA de senaste decennierna.

Men läsk påverkar dig även på en mycket mer basal nivå. På änden av dina kromosomer finns de så kallade telomererna. De förkortas när du åldras, och de leder till många av de krämpor och försämringar som att bli äldre ger. Forskare har nu sett att ett stort intag av läsk förkortar telomererna lika mycket som rökning, som redan tidigare varit en känd bov i åldersdramat.

Det socker som finns i läsk är extra dåligt för din kropp eftersom det tas upp lättare och påverkar din lever och ditt hjärta mer. Dessutom finna det tydliga kopplingar till en ökad risk för diabetes.

Men om du skippar sockret då och väljer lightläsk? Tyvärr så löser det inte alla problem eftersom den söta smaken tycks kunna trigga viktökning i sig självt, eftersom du äter mer. Sedan verkar det som att människor väljer sämre mat när de valt lightläsk, eftersom de redan gjort ett "nyttigt" val.

Läs mer om läsk på The Science Explorer.

Många slutar med gluten för att må bättre, men finns det vetenskaplig grund för det? Och vet du varför så många hittar sin dubbelgångare just nu?

Dricker du mycket läsk?