Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny upptäckt: Så gammal kan en människa maximalt bli

- 06/10/2016, 09:15

NTB scanpix

Människor har alltid sökt evigt liv, men nu har forskare kanske hittat hur gammal en människa verkligen kan bli.

Att leva längre har alltid varit ett mål för mänskligheten, men eftersom medicin varit helt genomkass genom historien så har man mest varit tvungen att lita på turen för att bli äldre än tjugofem. De senaste seklet har dock vetenskapen tagit enorma steg, och vi är friskare än någonsin. Men det här betyder inte att vi kan bli hur gamla som helst.

Det är en ny studie som kollat på Human Mortility Database, en databas där statistik över människors liv och död från massor med länder samlats, som sett en ny trend. Medellivslängden ökar i hela världen, eftersom vi har bättre sjukvård än någonsin tidigare, men på samma gång så blir vi sedan nittiotalet inte äldre. Hur håller det här ihop?

Jo, det är helt enkelt så att de supergamla, de över 110 år, inte har blivit fler sedan nittiotalet. Trots att fler än någonsin kan bli gamla, så är det inte fler som lever riktigt länge. Faktum är att sedan 1995 har åldern på planetens äldsta människa sjunkit med 0.28 år per efterföljande år.

Så hur gammal kan en människa bli? Det verkar som att den naturliga maxlängden för en människa är 115 år, men att mediciner kanske kan plussa på den siffran några år till. Efter 120 år så är det helt enkelt för många saker som slutar att fungera för att livet ska kunna bli mycket längre.

Det här är den naturliga livslängden och det kan ju eventuellt komma något stort medicinskt framsteg som förändrar detta, men som det är nu är det extremt osannolikt att någon människa kan blir mycket äldre.

Kanske borde vi ta den här kunskapen och skifta fokus från att öka livslängden till att öka hälsolängden, alltså den del av livet då vi har god hälsa. Det föreslår i alla fall forskarna bakom den här studien.

Läs hela studien i Nature.

Visste du att det finns en vetenskaplig förklaring till att du blir törstig precis när du går och lägger dig? Och har du koll på att forskare har lyckats att skapa spöken i ett labb?

Skulle du vilja leva för evigt?