Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

8 fakta om drömmar du inte hade nån aning om

- 10/10/2016, 09:23
Om du får leva ett långt liv, kommer du lägga över sex år på att drömma. Men vad är drömmar egentligen?
1 av 3

Om du får leva ett långt liv, kommer du lägga över sex år på att drömma. Men vad är drömmar egentligen?

FOTOGRAFERNA HOLMBERG

Ungefär 11 procent drömmer i svartvitt.
2 av 3

Ungefär 11 procent drömmer i svartvitt.

Pixabay

Och drömmande kan vara bra för din mentala hälsa.
3 av 3

Och drömmande kan vara bra för din mentala hälsa.

Pixabay

Du gör det varje natt, glömmer det varje dag och vissa tror att det kan förutspå framtiden. Men vad är egentligen drömmar?

1. 93.7 procent av alla människor säger att de drömmer, enligt en undersökning. När man kollar närmare på de 6. 3 procent som hävdar att de aldrig drömt en endaste liten dröm, så ser man att det inte är sant. De där få procenten har drömt, men de minns det inte.

2. Den genomsnittliga amerikaner drömmer hela 6.5 år av sitt liv. Det här beror på att ungefär två timmar varje natt spenderas i drömsömn.

3. Du glömmer mellan 95 och 99 procent av dina drömmar. Om det är något bra eller dåligt beror väl mest på hur ofta du drömmer att du går till skolan utan byxor...

4. Det är inte särskilt vanligt att drömma om våld och mord, men man har sett att människor som har många drömmar på det här temat ofta är mer aggressiva även när de är vakna.

5. 11 procent av alla människor drömmer i svartvitt, medan ungefär hälften så många kan känna lukt eller smak.

6. Man vet inte exakt varför vi drömmer. Freud och hans gäng trodde att det var en inblick i vårt undermedvetna, medan nyare forskning snarare pekar på att det är mycket mindre betydelsefullt än så.

Vissa forskare menar att det bara är slumpmässiga nervimpulser som fladdrar genom hjärnan, och att vi senare i vaket tillstånd skapar historier för att få någon ordning på dem.

7. Andra forskare ser drömmar som en slags träning. De tar fasta på att vi ofta drömmer så obehagliga saker, och att vi därför tränar vår hjärna och kropp på hur vi ska reagera när vi utsätts för hot. om du ofta drömmer att du blir jagad, kanske du reagerar smartare när det faktiskt händer i verkligheten.

8. Det är nyttigt att drömma! Det finns nämligen en koppling mellan minskad REM-sömn, den sömnfas när vi drömmer, och olika mentala problem. Det vi drömmer är ju såklart inte verkligt, men känslorna vi har är det definitivt. På så sätt kan drömmar hjälpa oss att bearbeta våra känslor, vilket minskar oro och ångest när vi är vakna. Bra va?

Läs mer om drömmar på Scientific American och Huffington Post.

Nu vet forskarna varför du blir törstig, precis när du krupit ner för att sova. Och vet du vad som händer med din kropp om du alltid har tråkigt?

Minns du dina drömmar?