Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskare: Därför är folk vänsterhänta

- 11/10/2016, 09:27
Ungefär tio procent av alla människor är vänsterhänta.

Ungefär tio procent av alla människor är vänsterhänta.

Pixabay

Det är värdelöst när man ska klippa något, men finns det några fördelar med att vara vänsterhänt?

Världen är en bra orättvis plats. Det kan åtminstone verka så om man råkar vara vänsterhänt. Hela världen är anpassad högerhänta, och vänsterhänta får kämpa med allt ifrån saxar, bilar till tennisrackets som helt enkelt inte är gjorda för dem. Men varför finns egentligen vänsterhänthet?

Ungefär tio procent av alla människor är vänsterhänta, och den siffran är konsekvent över hela planeten. Det finns alltså starka antydningar att vilken som är din kastarm beror på gener. Och det gäller inte bara människor, utan massa djur kan vara vänstertassade.

Men vad beror då det här på? Det finns många myter om att vänsterhänthet skulle innebära särskilda personlighetsdrag eller för- och nackdelar. Förutom de tidigare nämnda, att diverse verktyg är anpassade för högerhänta, finns inte många bevis för att vänsterhänthet i sig skulle påverka hjärnan.

Däremot har man sett att vara vänsterhänt i en värld för högerhänta påverkar hur din hjärna ser ut. Vänsterhänta har en mer utvecklad hjärnbark, den del som överför information mellan hjärnhalvorna, än vad högerhänta har. Men eftersom hjärnan utvecklas när den utmanas är det lika troligt att det här är något som utvecklas när du råkar vara vänsterhänt, än att vänsterhänthet som sådant ger mer utvecklad hjärnbalk.

Vänsterhänthet har historiskt setts som något väldigt dåligt. Du behöver inte tänka att engelskans "right" rent bokstavligen betyder "rätt". Det ligger dock självklart ingen sanning i det här, men inte heller i de positiva fördomarna om att vänsterhänta är mer kreativa.

Det är bara en, antagligen genetisk, liten kuriositet som skiljer oss från varandra. Och om du är vänsterhänt och blir sur på att det bara finns högersaxar kan du åtminstone trösta dig med att vänsterhänta har en fördel i många sporter. Alltid något?

Vet du att du blir lite gladare av att vara snäll? Och nu har forskare kommit fram till varför gäspningar smittar.