Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så vet du om du dricker tillräckligt mycket vatten

- 11/10/2016, 12:51
Dricker du tillräckligt mycket? Nu har forskare hittat ett enkelt sätt att testa.

Dricker du tillräckligt mycket? Nu har forskare hittat ett enkelt sätt att testa.

Pixabay

Det finns massor av rekommendationer, men nu kan du själv testa om du dricker tillräckligt.

Det borde ju vara en superlätt sak, det där med att få i sig tillräckligt med vatten, men det verkar som att massor med människor har en hel del problem med det. Nu har forskare hittat ett bra sätt som gör att du själv kan få koll.

Det slängs ofta runt en massa siffror när det gäller vatten. Ofta rekommenderas ungefär en och en halv liter eller åtta glas vatten, men enligt vissa hälsogurus finns det ingen övre gräns för hur mycket man ska dricka.

Men vetenskapen håller definitivt inte med. Det finns faktiskt faror med att dricka för mycket, eftersom du kan få uppsvälld hjärna. Dessutom måste du ju kissa hela tiden, och det är ganska störande.

Men vad är det då för tips som forskare har hittat? Jo, de har sett att när det gäller dina vätskenivåer ska du lite på din kropp. Eller rättare sagt – du ska lite på din sväljreflex.

För första gången har forskare nämligen sett att det blir rent fysiskt svårare att svälja när du inte behöver mer vatten. Kroppen är alltså så smart att den skapat en slags spärr mot överdriven vätskekonsumtion.

Om du är en av dem som grimaserande tvingar ner klunkar från vattenflaskan är alltså det ett tecken på att du inte behöver dricka mer. Bra va?

Du kan läsa hela studien på Proceedings of the National Academy of Sciences.

Men ha åtminstone lite koll på hur mycket du dricker, eftersom törst kan göra dig dummare. Och appråpå vatten: Visste du att svett är ansvarigt för att vi människor tagit över jorden? Äckligt kanske, men väldigt coolt...

Dricker du tillräckligt mycket vatten?