Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

4 sjukdomar som kan vara det nya Zika-viruset

- 12/10/2016, 09:13
Ingen har väl missat zika-viruset, men visste du att det finns många virus som skulle kunna bli minst lika farliga?
1 av 5

Ingen har väl missat zika-viruset, men visste du att det finns många virus som skulle kunna bli minst lika farliga?

Jacquelyn Martin

De flesta sprids med myggor.
2 av 5

De flesta sprids med myggor.

Pixabay

Men andra sprids med fästingar.
3 av 5

Men andra sprids med fästingar.

Pixabay

Sjukdomarna ger oftast lättare förkylnings- eller influensasymtom, men några få blir riktigt rejält sjuka.
4 av 5

Sjukdomarna ger oftast lättare förkylnings- eller influensasymtom, men några få blir riktigt rejält sjuka.

TT

Skräckscenariot är att virus som smittar exempelvis fåglar muterar och blir farligt för oss människor.
5 av 5

Skräckscenariot är att virus som smittar exempelvis fåglar muterar och blir farligt för oss människor.

TT

Varning för obehagliga beskrivningar! Det finns många potentiella faror i världen, men det här är sjukdomarna som forskarna håller ett extra öga på.

Det finns många sjukdomar som spridit skräck över planeten. Galna ko-sjukan, fågel- och svininfluensan och nu senast zika-viruset har fyllt både tankar och nyheter. Men det kommer ständigt nya sjukdomar, och för att kunna stoppa dem är det viktigt att redan tidigt ha koll på dem för att undvika sprdning och för att kanske kunna ta fram vaccin.

Här är fyra sjukdomar som vetenskapen håller extra koll på just nu.

Mayaro

Mygga, mayarovirus

Mayaro är en otrevlig liten sjukdom som ger utslag, feber och ledvärk som kan vara i upp till ett år (!). Den är vanligast i regnskogar, men på senare år har det även upptäckts fall i städer.

Just nu är den inte särskilt smittsam, men flera forskare tror att den när som helst kan mutera så att sjukdomen lättare sprids med vanliga myggor.

Dessutom är mayaro extremt lik det mer vanliga viruset chikungynya så det kommer vara svårt att veta vilken av sjukdomarna man ska behandla.

Rift Valley-feber


Oftast så känns Rift Valley-feber bara som en liten förkylning, med feber och frossa. I vissa fall blir smittan dock något mycket värre.

Rift Valley kan nämligen utvecklas till en blödarfeber med kraftiga blödningar och stor risk för inflammationer i hjärnan. Hälften av alla som får sjukdomens blödar-variant dör och det finns inget botemedel.

För att göra det än värre så sprids Rift Valley med över 30 myggsorter och sjukdomen kan även smitta nötkreatur. Som tur är är så är arbetet med en vaccin på gång, och man hoppas kunna lösa det innan sjukdomen når Europa.

Blödarfebern Krim-Kongo


Blödarfebern Krim-Kongo är en riktigt vidrig sjukdom, som på bara några decennier spridit sig från Afrika till Kina, har ett dödstal på över 40 procent och som verkar ha muterat till att spridas ännu fortare. Dessutom så sprids den av världens äckligaste djur: fästingen.

Blödarfebern är verkligen extremt blodig, eftersom en insjuknad blöder från i stort sett hela kroppen. Att man dessutom kan få kliande utslag känns mest bara orättvist.

Det riktigt kassa är att man har hittat fästingsorten som sprider sjukdomen så långt norr ut som Tyskland, och med ökade medeltemperaturer och mildare vintrar är det inget som stoppar den från att migrera ännu längre upp.

Usutu

Usutu, fåglar

Vi kommer antagligen att se ett stort utbrott av Usutu i Tyskland i år, med massdöd som följd. Lyckligtvis, eller vad man nu säger, så drabbar Usutu främst fåglar och de är de som drabbas. De flesta människor som drabbas märker inte viruset alls och ett fåtal fall får influensaliknande symtom.

Det betyder däremot inte att Usutu är ofarligt. Viruset, som sprids med myggor med som infekterar fåglar, kan snabbt spridas mellan länder och kontinenter. Om det muteras och blir mer farligt för människor är alltså risken för en pandemi rätt överhängande.

Här i Sverige behöver vi inte riktigt oroa oss för några av de här sjukdomarna just nu, eftersom kylan har gjort att myggor och fästingar inte riktigt är i säsong. Fast om några månader är de ju tillbaka igen...

Läs mer om sjukdomarna på Scientific American.

Ibland känns det som att allt bara mest vill döda oss. Visste du exempelvis att sättet du håller tandborsten kan skada dig? Å andra sidan har forskare nu hittat maxåldern för en människa,och den har legat stilla i decennier.

Visst är det skönt att det är höst?