Lördag 28 Maj
Stockholm

7 vetenskapliga sätt att upptäcka om din partner är otrogen

Vetenskapen har rätt bra koll på vem som ljuger och vem som talar sanning.
1 av 2
Vetenskapen har rätt bra koll på vem som ljuger och vem som talar sanning. Foto: TT
Rätt åt alla otrogna, eller hur?
2 av 2
Rätt åt alla otrogna, eller hur?. Foto: Charlie Riedel

Vi kanske inte kan läsa tankar än, men vetenskapen har rätt bra koll på hur man kan se att någon ljuger.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Undrar du ibland om din partner ljuger för dig? Svaret är att det antagligen är så eftersom de allra flesta ljuger, och det är helt normalt.

Om lögnerna däremot handlar om något allvarligare, som otrohet, kan det dock vara bra att bli medveten om problemet. Här är därför sju vetenskapligt grundade strategier för att kunna hitta en lögnare.

1. Fråga en vän
Om du har lite misstankar kan det vara en bra idé att fråga en utomstående om vad de tror. En studie från BYO visar nämligen att vi är nästan läskigt bra på att peka ut vem som är en lögnare.

Man testade detta genom att låta personer studera par som gjorde en samarbetsövning. Ur den här informationen kunde förvånansvärt många hitta de par där det förekommit otrohet och allmänt dålig stämning.

2 Tänk på något annat
Människor är i allmänhet rätt dåliga på att bedöma andras karaktär, åtminstone om vi aktivt försöker bedöma någon.

Om du i stället låter dina tankar löpa fritt medan du gör något annat, och sedan försöker bedöma om en person ljuger för dig så kommer du i högre grad träffa rätt i dina bedömningar. Åtmonstone enligt en studie från 2013.

3. Lyssna på vilka ord de använder
Lögnare använder färre ord i första person, som exempelvis "jag" och "mina". Dessutom använder de färre "förutom" och "men" och ord som "tänkte".

En lögnare använder dock fler hatiska ord som "fiende", "ilska" eller just "hat". Dessutom använder de, av någon outgrundlig anledning dler verb som betecknar rörelse, som exempelvis "gå" och "flytta".

4. Lyssna på deras röst
I en studie där människor försökte bedöma om en person varit otrogen bara baserat på dennes röst så pekades män med djup röst ut som de troligaste hjärtekrossarna. Det här är intressant eftersom djup röst tyder på en högre testosteronhalt, vilket i sin tur har kopplats till en högre otrohetsfrekvens.

5. Kolla hur de använder sociala media
En rätt ny studie visar att människor som lägger mycket tid på sociala medier (i studien kollade man på Facebook och Twitter) i högre grad bråkar.

Mycket sociala medier ger alltså en högre risk för "otrohet, skilsmässa eller att göra slut". Studien finns i sin helhet här.

6. Håll utkik efter beteendeförändringar
Om du är i ett förhållande så känner du förhoppningsvis den andra personen rätt väl.

Plötsliga förändringar i beteende kan därför vara en varningsflagga för att något inte är som det ska. Det här kan gälla allt i från hur de lyssnar, vilken mat de äter till hur de klär sig. Du kan läsa studien i sin helhet här.

7. Se om de blir tysta, attackerar fult eller upprepar dina frågor
Om en person helt tappar talförmågan är det ett tydligt tecken på lögn. När vi blir stressade kan kroppen nämligen svara med att stoppa salivproduktionen.Vi blir helt enkelt torra i munnen när vi ljuger.

Andra sätt som vi reagerar är genom att attackera personen som frågar i stället för att bara svara på frågan, eller genom att försöka lura till sig lite extrabetänketid genom att upprepa frågan.

Dessa tecken är såna som amerikanska underrättelsetjänsten CIA letar efter, och vilka kan mer om lögner än spioner?

Vi är helt enkelt inte så bra på att ljuga, och det är kanske egentligen tur. Men de här tipsen bör kanske, trots att de har vetenskaplig grund, inte ses som bevis utan mer som en utgångspunkt för ett samtal med din partner.

Läs mer om otrohet på IFLScience.

Visste du att vi är så dåliga på att ljuga att en algoritm faktisk kan upptäcka det? Och har du kolla på varför människor faktiskt ljuger? Vetenskapen har en ganska bra aning.

Märker du när någon ljuger?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela