Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför hatar vissa lakrits – medan andra älskar det

- 14/10/2016, 09:14
Saltlakrits är vissas favoritgodis, medan andra hatar det. Varför är det så?
1 av 2

Saltlakrits är vissas favoritgodis, medan andra hatar det. Varför är det så?

SVENSKA DAGBLADET

En anledning är att saltlakrits är lite av en smakfälla.
2 av 2

En anledning är att saltlakrits är lite av en smakfälla.

- / Vilhelm Stokstad / TT

Hur kan människor ha så olika åsikter om vad något smakar? Och vilka har egentligen "rätt"?

Lakrits är en vattendelare – vissa tycker att det är det sanna svarta guldet och andra tycker att det är ungefär det äckligaste som finns. Men varför tycker vi så olika och vad är egentligen smak?? Vi pratade med Janina Seubert, forskare på Karolinska Institutet, som reder ut begreppen.

– För det första så är det vi kallar smak mest något som händer i näsan. De flesta vet att det enda vi känner i munnen är de fem grundsmakerna: Surt, salt, sött, beskt och umami, förklarar Seubert. Allt annat, alla "smaker" du känner igen och älskar, är egentligen lukter. Det här märker du inte minst när du är förkyld och är täppt i näsan.

Men varför gillar vi då så himla olika saker? Dels så finns det såklart personliga preferenser, och mycket handlar om vad vi är vana vid.

– Vi lär oss att känna igen vissa lukter och att koppla ihop dem med något bra. De flesta tycker exempelvis att vanilj luktar sött, säger smakforskaren. Vanilj i sig luktar inte sött utan bara vanilj, men vi kopplar det till den söta mat den oftast kryddar. Och sött gillar vi, rent evolutionärt, eftersom det betyder smaskiga kolhydrater.

Men saltlakrits, som ju nästan bara finns i Sverige, är lite av ett specialfall. Det är nämligen lite av en smakfälla, där lukt och smak inte "matchar".

Lukten av saltlakrits har mest söta toner men när du stoppar det i munnen slår den salta salmiaksmaken till. Om du vet om detta, och är beredd, så kan du uppskatta skillnaden. För alla andra blir det dock en väldigt snabb och stark reaktion, och det är nästa omöjligt att inte spotta ut godiset.

– Om du inte är uppvuxen med det, blir smaken av saltlakrits en väldig chock. Du kan dock vänja dig vid smaken, och till och med lära dig att gilla den, men det handlar om hur äventyrlig du är.

Att vissa inte uppskattar lakrits beror på alltså dels lite på att vi alla är olika, och dels på att saltlakrits helt enkel är lite tuffare än nästan alla annan mat. Det är åtminstone vad en lakritsälskare skulle säga.

Äter du upp godis som du tappat på golvet? Enligt vetenskapen är det kanske inte en så bra idé. Däremot finns det vetenskapligt stöd för de här fem huskurerna.

Gillar du saltlakrits?