Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så påverkar sömnbrist dig – och din personlighet

- 24/10/2016, 09:09
Sömnbrist är aldrig roligt, men det påverkar även din personlighet.
1 av 3

Sömnbrist är aldrig roligt, men det påverkar även din personlighet.

TT

Flera delar av din hjärna blir påverkade när du inte får tillräckligt med sömn.
2 av 3

Flera delar av din hjärna blir påverkade när du inte får tillräckligt med sömn.

Svenska Dagbladet

Du blir bland annat mer lättirriterad och lite dummare. Inte så värt det där extra avsnittet av favoritserien, eller hur?
3 av 3

Du blir bland annat mer lättirriterad och lite dummare. Inte så värt det där extra avsnittet av favoritserien, eller hur?

TT

Att sova för lite är obehagligt och i längden potentiellt farligt. Dessutom tycks det göra dig till lite av en idiot.

Alla som förbannat väckarklockan en måndagsmorgon vet hur obehagligt det kan vara att ha fått för lite sömn. I längden kan det dessutom vara farligt, eftersom vår fantastiska hjärna helt enkelt inte klarar sig utan sömn särskilt länge. Men visste du att det dessutom påverkar din personlighet?

Sömnbrist påverkar amygdalan, en del långt inne i hjärnan som bland annat styr hur vi reagerar känslomässigt. Med för lite sömn i bagaget så blir amygdalan satt ur spel, och vi börjar reagera väldigt starkt och väldigt negativt på minsta lilla grej. Om du sover för lite blir du helt enkelt mer lättirriterad och väldigt känslomässigt instabil.

Sömnbrist påverkar även din förmåga att fatta beslut. Kasinoägare i Las Vegas har länge vetat att trötta spelare spelar mer risktagande än de som fått sova ut. Praktiskt för ägarna, men mindre praktiskt för spelarna. En undersökning från Duke University visar att bara en natts dålig sömn gör att du satsar högre och oroar dig mindre för att förlora stort.

En annan, ganska oroande, sidoeffekt av sömnbrist är att du får svårare att lära dig saker. Sömnen spelar en otroligt viktig roll i skapandet av kunskap, eftersom det är när du sover som kunskap flyttas över i långtidsminnet. Mindre sömn kan alltså göra att du glömmer mer av det du försöker lära dig. Ytterligare ett skäl till att skippa långa pluggmaraton.

För lite sömn gör dig alltså till en tjurig, dumdristig och lite korkad typ, som antagligen dessutom går och gäspar. Inte så kul, eller hur? Så se till att sova ordentligt, och bli en lite snällare och bättre människa. Det blir skönare för alla så.

Läs mer om sömnbrist på The Conversation.

Vissa saker, som sömn, borde inte vara så svårt att få ordning på. En annan sån sak är hur mycket vatten vi behöver, men vi tycks ha svårt att veta hur mycket som är lagom. Nu har dock forskare upptäckt att din kropp försöker hjälpa dig, om du bara vet vad du ska lyssna efter. Läs mer här.

Har du sovit ordentligt?