Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
2368
reaktioner idag

Forskare: Det här är det absolut värsta du kan göra efter du blivit dumpad

Slutet på ett förhållande kan vara det absolut jobbigaste som finns, och nu säger psykologer att du kanske gör det ännu värre för dig själv.

Det är alltid jobbigt att bli dumpad, men hur hemskt det blir beror lite på hur du är som person.

Det är psykologer på Stanford som hittat den här nya kopplingen.

Det finns få saker som är så traumatiska som att bli dumpad. Det är deppigt på alla sätt och vis: en människa du känner riktigt väl, och låtit komma nära, har bestämt sig för att den inte gillar vad den ser. Men psykologer från Stanford University har sett att du faktiskt kan påverka hur vidrigt det känns.

Kort sagt så handlar det om hur du ser på hur människors personlighet fungerar. Hur du ser på dig själv och din möjlighet att utvecklas kan påverka om du kommer att komma över ditt krossade hjärta, eller gå runt och må dåligt i all evighet.

Studierna, som genomfördes av Caroline Dweck och hennes forskargrupp, upptäckte att de som såg personlighet som något fast och medfött hade mycket svårare att gå vidare än de som hade tanken att deras personlighet ständigt utvecklades.

Dweck har tidigare blivit känd för sitt arbete kring "mindset" och hur vi lär oss och utvecklas. Hon har där sett två typer av mindset: ett fast mindset som ser kunskaper och personlighet som något stabilt, och ett utvecklande mindset som ser personlighet och lärande som något som växer med tid och träning.

Det är de här skillnaderna, mellan fast och utvecklande, som påverkar hur hårt du tar ett breakup. Om du tror att din personlighet är permanent är det självklart otroligt smärtsamt att bli dumpad, eftersom det hotar hela din identitet.

Om du i stället känner att du ständigt är i förändring kommer slutet på ett förhållande inte betyda att hela du är dålig, utan just att förhållandet inte funkade och att du kan fortsätta att utvecklas och förbättras.

Så försök att skaka bort tanken på att slutet på ditt förhållande betyder slutet även för dig. Det säger faktiskt inget om din identitet och du är en människa som kommer att fortsätta att växa och utvecklas. Och om du behöver lite hjälp på traven, så har forskare knäckt koden för hur du lyckas på Tinder.

Deppa framför allt inte ihop, det finns trots allt många fiskar i havet.

Läs hela studien på Personality and Social Psychology Bulletin.

Om du känner dig nere kan felet faktiskt ligga i din mage. Och när saker känns överväldigande, finns det faktiskt saker du kan göra för att slippa att knäckas av stress.

Gillar du vetenskap?? Då borde du gilla Left Side of the Brain på Facebook.

Har du någon gång blivit dumpad?

Mer:

Snart kan du odla din egen mat – lösningen på svält?