Äta insekter – så nyttigt är det

- 27/10/2016, 15:07

TT/ Montage

Det kanske är lite läskigt att äta insekter, men frågan är hur nyttigt det är. Kan det konkurrera med nötkött?

Insekter är inte de gosigaste av naturens varelser, och många blir nog inte så glada när de kommer in i ens hem, men de kan kanske vara lösningen på både växthuseffekt och matbrist.

Det pågår många experiment med att använda insekter i mat. Men för att det ska vara någon vits med det måste det vara riktigt nyttigt, eftersom det antagligen inte är så gott. Så hur mäter sig krypen mot annat kött?

Det är känt sedan tidigare att insekter innehåller mycket nyttiga proteiner, men det krävs mer än så för att insekter faktiskt ska vara ett riktigt alternativ till exempelvis nötkött. Det forskarna har kollat på nu är hur mycket av olika mineraler, och då främst järn, som människor kan tillgodogöra sig från de små liven.

Svaret är att det är en hel del, absolut i det traditionella köttets liga. Forskarna undersökte gräshoppor, mjölmaskar och syrsor och såg att de innehöll ganska mycket mineraler.

Särskilt syrsorna är mycket järnrika, och det är till och med lättare att ta upp det där än från kött. Även mineraler som kalcium, zink och koppar fanns det både mycket och lättabsorberat i insekterna.

Det kanske verkar lite äckligt att knapra på insekter, men faktum är att det ingår i den traditionella kosten i stora delar av världen och inte mindre än 1 900 olika insektsarter har använts som föda. Forskare har även försökt hitta nya sätt att använda insekter, som exempelvis mjölk från kackerlackor.

Så i framtiden är det alltså mycket möjligt attinsekter kommmer att vara en del av vår mat, åtminstone om vi är smarta nog för att börja äta dem. Men det kanske kan ta ett tag att vänja sig vid det.

Läs mer på The Science Explorer

Några insekter som inte är nyttodjur är myggorna, som faktiskt sprider massor av sjukdomar. Och vet du varför myggor verkar sticka vissa personer mer än andra?

Gillar du vetenskap?? Då borde du gilla Left Side of the Brain på Facebook.

Skulle du vilja äta insekter?