- Foto: TT

Därför har du just fem fingrar – det här säger forskningen

Vore det inte praktiskt att ha lite fler? Skulle det inte vara coolt med kanske tolv fingrar, till exempel?


Om du ser dig omkring i naturen är det väldigt tydligt att just fem fingrar är väldigt poppis. Vi har det, såklart, men även de flesta groddjur, fåglar, valar och vissa reptiler. Men hur kommer det att just fem benutskott längst ut på armar och ben blev det som alla har?

Svaret är enkelt – för att vi alltid har haft det. Anledningen till att så många olika djur har samma antal fingrar är att vår gemensamma urmoder hade det.

Den här gemensamma släktingen levde för ungefär 340 miljoner år sedan. Innan detta fanns det flera olika fingerantal, men just de som var fem hade en större förmåga att funka med mer komplicerade leder. Det funkade helt enkelt rätt bra, och därför blev det kvar.

Det är en evolutionär sanning att det är lättare att tappa ett drag än att få tillbaks det. Det är alltså mycket lättare att få färre tår och fingrar än att få fler. Det finns därför inga faktiskt sextåiga djur kvar i dag. Fler fingrar är alltså inte bättre, för då hade det antagligen funnits kvar.

Det går att manipulera fram fler eller färre "fingrar" på djur i laboratorier, men det kanske inte är en så bra idé. Det finns nämligen en koppling mellan antalet fingrar och dina genitalier.

Om du känner att det skulle vara häftigt med lite fler fingrar är det alltså värt att tänka efter en extra gång. Det du eventuellt vinner i din förmåga att blanda kort eller plocka blåbär eller så blir ändå en förlust i slutet, eftersom det kan göra att dina nedre regioner slutar att fungera. Ytterligare ett bra skäl att behålla våra fem fingrar, helt enkelt.

Läs mer på Scientific American.

Visste du att det inte vara en så stor grej när den första fisken gick upp på land? Och har du koll på de här riktigt häftiga sakerna med dina ögon?

Gillar du vetenskap? Då borde du gilla Left Side Of The Brain på Facebook.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
Skulle du vilja ha fler fingrar?
Tack för din röst!