Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
2375
reaktioner idag

Sluta dricka tranbärsjuice mot urinvägsinfektion!

Det är ett vanligt husmorsknep, men frågan är om det inte gör mer skada än nytta.

Att ha en urinvägsinfektion kan var ett helvete, och alla drabbade vill inget hellre än att bli av med den och att den aldrig ska komma tillbaks. Ett vanligt knep har varit att dricka tranbärsjuice eller att i förebyggande syfte äta kapslar med tranbär. Det borde alla sluta med. Genast!

De halter av det aktiva ämnet som finns i juicen är alldeles för små för att göra någon skillnad alls, och är helt borta långt innan juicen nått din blåsa. Ännu värre är att det kanske är så att ämnet inte ens fungerar bakteriehämmande.

Flera studier pekar nämligen på att ämnet, som heter proanthocyanidin, inte alls hindrar bakterier från att fästa vid urinblåsans vägg. Och om det gjorde det, så skulle du behöva dricka sjuka mängder tranbärsjuice för att få i dig en tillräcklig dos.

Visst, placebo kan fungera, men när ett ämne varken finns i tillräcklig mängd och antagligen inte ens funkar om det hade funnits så känns det mer som en bluff än som medicin.

Så varför fortsätter den här myten att finnas kvar? Ett svar skulle kunna vara desperation, eftersom de som lider av urinvägsinfektion är beredda att prova nästan vad som helst. Ett annat, mer cyniskt, svar är att det finns mycket pengar att tjäna på att kränga rätt oaptitlig juice och verkningslösa kapslar till desperata människor.

Tranbären är en falsk trygghet, som helt enkelt inte fungerar, Dessutom innehåller juicen mängder med socker, så det kan till och med vara dåligt för dig.

Läs hela studien på Journal of the American Medical Association.

Här är fem huskurer som faktiskt har vetenskapligt stöd. Och visste du att åksjuka beror på att din hjärna tror att du blivit förgiftad?

Gillar du vetenskap? Då borde du gilla Left Side of The Brain på Facebook.

Har du haft urinvägsinfektion?

Mer:

Därför är socker extra farligt för tonåringar