Ny metod mot malaria – sov med en kyckling

- 31/10/2016, 15:18

TT

Det är en rätt okonventionell metod, men det verkar som att fjäderfäna kan förhindra att malaria sprids.

Malaria är en stor plåga i många delar av världen, men nu har ett team forskare från Sverige och Etiopien gjort en förvånande upptäckt: Höns kan skydda mot malaria.

Genom att undersöka maginnehållet på 1 200 myggor såg forskarna att bara en endaste liten mygga hade sugit blod från en höna, medan massor av såväl kor, getter som människor blivit mumsade på. Och eftersom malaria är en myggburen sjukdom, precis som zika och en hel del andra läskiga sjukdomar, så kan myggbett vara dåliga nyheter.

Förutom att hönor inte blev bitna själva så tycktes de dessutom skydda de som är nära dem. När en levande kyckling satt i en bur vid en persons säng så sjönk mängden myggor i närheten rejält. De är alltså inte så att hönornas fjädrar, och det faktum att hönor kan äta myggor, som gör att de är skyddade.

Förhoppningsvis kan man i framtiden ta fram exempelvis en spray med hönsämnen, så att människor i malariadrabbade områden slipper att sova med faktiska kycklingar.

Med tanke på att malariamyggor blir allt mer motståndskraftiga mot de olika gifter som tidigare använts mot dem så är den här typen av nya lösningar otroligt viktiga. Så det som låter galet, kan visa sig vara riktigt smart.

Hela studien finns på Malaria Journal.

Har du koll på varför vissa får mer myggbett än andra? Här är fem anledningar till att myggen älskar dig. Och vet du att morgnar kan göra dig sjuk?

Gillar du vetenskap?? Då borde du gilla Left Side Of The Brain på Facebook.

Skulle du sova med en kyckling?