10 saker du inte visste om förkylningar

- 01/11/2016, 12:16
Att vara förkyld är inte roligt, men vet du exempelvis hur långt en nysning färdas?
1 av 2

Att vara förkyld är inte roligt, men vet du exempelvis hur långt en nysning färdas?

Kallestad Gorm

Din förkylning kan vara resultatet av ett av 200 olika virus.
2 av 2

Din förkylning kan vara resultatet av ett av 200 olika virus.

JESSICA GOW / SCANPIX

Vi har väl alla upplevt det, men vad är egentligen en förkylning? Och blir du egentligen sjuk av kyla?

1. En förkylning är en akut infektions av de övre luftvägarna

Det vi kallar förkylning är, rent medicinskt, en akut infektion av de övre luftvägarna. Det är alltså det som är orsaken till alla symtom. Och visst låter det lite mer allvarligt med akut luftvägsinfektion än en vanlig förkylning?

2. Förkylningar är obotliga

Förkylningar orsakas oftast av ett rhinovirus (rhino efter grekiskans ord för näsa) och det muterar väldigt fort. Det går alltså inte att skapa ett vaccin mot förkylning, och eftersom det är ett virus så biter inte antibiotika. Det enda sättet att bli av med det är att härda ut.

3. Feber är ett ganska kasst försvar

Feber är ditt immunförsvars sätt att försöka göra dig till en så dålig plats som möjligt för virus att vara på. Men febern i sig är ju väldigt obehaglig och gör dig mer sjuk än viruset i sig kanske skulle göra.

Feber funkar kanske, men ibland är det lite som att atombomba en fluga.

4. Du kan vara smittsam helt utan att ha några symtom

Även om det är som allra mest troligt att du smittar andra när du är som allra sjukast, så kan en människa faktiskt vara helt symtomfri och ändå sprida sitt virus.

Du är alltså aldrig säker från virus, trots att du byter plats för att slippa bredvid en särskilt snörvlig typ.

5. Förkylningsvirus kan överleva upp till två dagar utanför kroppen

Oftast så är de flesta virus borta efter ungefär tre timmar, men de kan överleva i upp till två dygn. De kan finnas på allt från hiss- och lysknappar, tangentbord och dörrhandtag.

Om det här får dig att vilja tvätta händerna, så kom i håg att handsprit funkar dåligt mot virus. Det säger åtminstone Agnes Wold.

6. Du kan bli smittad på över 1.5 meters avstånd

En nysning kan nå runt en halv meter och rör sig i 4.5 meter i sekunden. Det är alltså läge att hoppa undan rätt fort när någon nyser.

Men bara för att du står lite längre bort betyder det inte att du är säker. Det som faktiskt smittar är små droppar med virus som flyter runt. De små dropparna kan röra sig drygt en och en halv meter från en smittkälla.

Sätt ett par virusbärare i ett normalstort kontor och så inser du snabbt att det inte finns många "säkra" platser kvar.

7. C-vitamin hjälper inte

Om du får i dig tillräckligt med vitamin C till vardags, så kan det förkorta dina förkylningar med någon dag eller två. Det motverkar dock inte att du får förkylningen från första början, och att tvinga i sig massor med vitaminsbrus när du känner att du håller på att bli sjuk hjälper inte heller. Å andra sidan ska man inte underskatta placebo.

8. Det finns över 200 virus som kan ge dig förkylningssymtom

De vanligaste är de tidigare rhinovirusen, men det finns många, många fler. Dessutom är de effektiva små saker. Bara i USA räknar man med att det är över en miljard förkylningar varje år.

Alla de här virusen ger snuva (även om inte alla nysningar beror på sjukdom), hosta, feber och andra obehag.

9. Förkylningar finns överallt

Forskare har hittat förkylningsvirus längst in i Amazonas regnskogar, hos människor som nästan inte har någon kontakt med människor utanför det egna samhället.

Det är svårt att veta hur länge människor har lidit av förkylningar, men en lite rolig tanke är att vi en gång blev smittade av kameler.

10. Du blir faktiskt mer förkyld när det är kallt

Det är dock inte så lätt som att det är kylan i sig som gör dig sjuk. Ju torrare luften är, desto mindre blir de små droppar med virus som flyter omkring i luften. De här små dropparna håller sig flytande mycket längre än i fuktigare luft.

Och när är luften som torrast? Jo, på vintern såklart! Det är alltså inte kylan som gör dig sjuk, utan den torra luft som vintern orsakar.

Förkylningsfaktan är hämtad från Smithsonian och Scientific American.

Visste du att det du väljer att äta, eller inte äta, kan bestämma om du blir frisk? Och vet du vad som händer i din kropp när du blir riktigt rädd?

Gillar du vetenskap?? Då borde du gilla Left Side Of The Brain på Facebook.

Har du varit förkyld än?