Därför tror så många människor på spöken

- 02/11/2016, 10:01
Många tror på spöken, trots att de inte finns. Men det finns faktiskt vetenskapliga förklaringar på varför de tror.

Många tror på spöken, trots att de inte finns. Men det finns faktiskt vetenskapliga förklaringar på varför de tror.

TT

Många människor tror på spöken, trots att det helt saknas vetenskapliga bevis.

Att tro på spöken är inte alls ovanligt, trots att de inte alls är verkliga. Men det finns faktiskt vetenskapliga förklaringar till varför så många tror att döda själar hemsöker jorden.

Det handlar helt enkelt om hur våra hjärnor och psyken fungerar. Ett skäl till att spöken ofta dyker upp i ganska kassa förhållanden, som i dåligt ljus eller precis när du ska somna, är att våra hjärnor tenderar att själv fylla i luckorna när det saknas information. I mörkret kan alltså en trädgren förvandlas till en klofingrad hand, eftersom vi helt enkelt inte ser den så väl. Det är ju snällt av hjärnan att vilja hjälpa till, men det har en tendens att bli lite läskigt.

Det är även troligare att du ser spöken om du tror att du kommer att få se dem. Det är därför som många fler spöken dyker upp i exempelvis "hemsökta hus" och på kyrkogårdar än på Ica en stressig tisdag strax efter fem.

Det finns även en stor kategori människor som säger sig tro på spöken, utan att de faktiskt någonsin upplevt något som skulle kunna tolkas som ett övernaturligt möte. Det beror på att många gärna vill tro att det finns spöken och liknande, eftersom vi tycker om saker som är läskiga. Att bli kontrollerat rädd kan vara en rätt trevlig känsla. Det vet alla som gillar att titta på skräckfilm.

Slutligen så kan spöken vara en konsekvens av hur vi ser på liv efter döden. De flesta stora religioner har något koncept för vad som händer när vi dött, och spöken är ett svar på detta mysterium. Om vi inte vill tänka att döden är slutet, är spöken ett lite trevligare alternativ. Åtminstone om de är snälla.

Läs mer på IFLScience.

Precis som spöken är Game of Thrones inte på riktigt, men OM det var det skulle drakar faktiskt kunna blåsa eld. Forskare har även, en gång för alla, tagit reda på vilken superhjälte som är bäst.

Gillar du vetenskap? Då borde du gilla Left Side Of The Brain på Facebook.