Flickfoster tuffare än killar

Fler flickor föds under krig och svält.


Det tävlas mellan könen inom och om allt. Vilka har bäst betyg? Vilka har flest chefpositioner? Vilka tar mest ansvar hemma?

Men nu är i alla fall ett klart. Flickembryon klarar av betydligt mer än pojkembryon, och trots att det på 100 flickbarn föds ungefär 106 pojkar visar nu studier att chansen för missfall ökar om barnet är en pojke.

– Generellt föder kvinnor fler flickor än pojkar under hårdare tider, även om det finns undantag, säger Doktor Bill James på University College London som studerat mönster inom könskvoten under hela sin karriär till BBC News.

Även varmare klimat ger fler flickor, och frågan är nu om det finns några evolutionära fördelar för kvinnor att föda fler flickor under tuffare - och varmare - tider. En förklaring kan vara att en pojke kan ge fler barnbarn, och att det är något att satsa på när livet leker.

– Under bättre tider lönar det sig för reproduktionsstarka kvinnor att få en pojke då han kan ge henne fler barnbarn. Men under hårda tider och om hon är svagare är det bättre för henne att få en flicka för på så sätt skulle hon komma att få åtminstone ett barnbarn.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!