Har du en smart-tv borde du kolla över hur säker den egentligen är.
1 av 3
Har du en smart-tv borde du kolla över hur säker den egentligen är. - Foto: TT
Det går nämligen att hacka den precis som en vanlig dator.
2 av 3
Det går nämligen att hacka den precis som en vanlig dator. - Foto: TT
Något många användare verkar vara omedvetna om.
3 av 3
Något många användare verkar vara omedvetna om. - Foto: TT

Kameran i din smart-tv kan vara hackad – så skyddar du dig mot övervakning

Vi har pratar med Anne-Marie Eklund Löwinder, ledande inom internet och säkerhet. Hur säker är egentligen din smart-tv?


Den senaste veckan har en video cirkulerat på internet. I videon visar en man hur man enkelt kan hacka en smart-tv. Han förklarar att det är minst lika enkelt som att hacka en vanlig dator.

Han visar hur han hackar sig in i smart-tv:n och tar över kameran, han kan då se kvinnan i videons vardagsrum på sin datorskärm.

Nyheter24 har pratat med Anne-Marie Eklund Löwinder, omtalad som Sveriges främsta it-expert, för att reda ut hur enkelt det är att hacka någons smart-tv.

– Man måste uppgradera programvaran och se till att man har bra och säkra lösenord, precis som med en dator, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

Hon berättar att det inte är någon skillnad mellan en dator och en smart-tv. Problemet ligger istället i att användare ofta är omedvetna om att det är på exakt samma villkor som med en vanlig dator.

TT nyhetsbyrå

– Idag använder man också mer och mer röststyrning. Jag brukar säga att om du ska prata om känsliga saker så var försiktig – för det hörs, tas upp och hanteras av någon, säger Anne- Marie Eklund Löwinder.

Om man är rädd för att bli övervakad via ljud eller bild, eller inte använder sig av de funktionerna, så tycker hon att man helt enkelt ska stänga av dem.

– Om man verkligen inte behöver de olika funktionerna så tycker jag att man kan stänga av dem eller inte alls ansluta smart tv:n till internet. Och vill man det, ja, då måste man se till att man applicerar de skydd som behövs, säger Anne-Marie Löwinder.

Och vilka skydd är det?

– Det beror helt på vilken modell du har men jag tycker att man ska ta reda på vad man behöver göra för att enheten ska bli säker så att du kan lita på den, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

Läs också 6 tecken på att någon försöker lura dig på nätet.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

TV
/
/
IT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du en smart-tv?
Tack för din röst!