Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Glöm långfredagen och Jesus – idag firar vi Tiburtiusdagen

- 14/04/2017, 19:38 -
14 april varje år infaller Tiburtiusdagen. Nyheter24 har nystat i vad det egentligen är vi firar.
1 av 3

14 april varje år infaller Tiburtiusdagen. Nyheter24 har nystat i vad det egentligen är vi firar.

Wikimedia Commons/TT

Denna otroligt gulliga björnunge heter Tiburtius.
2 av 3

Denna otroligt gulliga björnunge heter Tiburtius.

TT

Men Nyheter24 sökte människa med det unika namnet, och fick tag på en!
3 av 3

Men Nyheter24 sökte människa med det unika namnet, och fick tag på en!

Skärmdump

Idag infaller inte bara långfredagen. Även Tiburtiusdagen firas. Men vad betyder det? Och vem är egentligen Tiburtius? Nyheter24 har grävt i mysteriet.

Vi har alla den där kompisen som haft oturen att födas på julafton eller skottdagen, en sån riktig stackare som aldrig fått uppleva en riktig födelsedag – riktad enbart till sig. Men det finns faktiskt en person som har det värre. Nämligen Tiburtius.

"Vem då?" tänker ni. Jo, "vem då" indeed. Idag, på långfredagen, går ju som bekant vår kärlek ut till Jesus. En får därför varken ha kul, eller över huvud taget tänka på något annat än Jesus och hur han dog för våra synder.

Men denna dag tillhör faktiskt inte bara guds son... 14 april är också Tiburtius namnsdag.


En enkel googling visar även att Tiburtiusdagen infaller 14 april. På Wikipedia går att läsa följande: "Enligt gammal folktro vaknade björnen och gick ut just på Tiburtiusdagen". De skriver även att: "Enligt traditionen uppvisas de nyfödda björnungarna på Skansen i Stockholm denna dag."

Äntligen! Åtminstone på Skansen har de vett nog att fira Tiburtius ära. Nyheter24 ringer därför upp Christina Hamnqvist, pressekreterare, för att se om hon kan fylla i luckorna kring vem Tiburtius var – och varför vi firar hans minne.

– Nej, idag firar vi bara påsk... björnarna har varit utsläppta sedan mars, kan hon iskallt konstatera.

Vilken kalldusch. Plötsligt går varken Wikipedia eller Skansen att lita på. Vi vänder oss därför till Statistiska centralbyrån för att få mer information om det, i dunkel höljda, namnet.

Deras namnbank kan avslöja att det faktiskt finns sju män i Sverige som har Tiburtius som tilltalsnamn, och att totalt 44 personer bär namnet. På Facebook hittar vi en av dem, och ni kan inte ana vad som syns på en av hans profilbilder – En björn. Mystiken tätnar.

BearGiphy

Dessvärre går inte Facebook-Tiburtius att nå, och frågan kvarstår: Finns det någon koppling mellan Tiburtius och björnar? Kanske heter personen bara Björn i mellannamn?

Jo, det visar sig att björn-kopplingen ändå är ett faktum. Senast 2016 rapporterade Svenska dagbladet om fjolårets Tiburtiusdag på Skansen, och ja, den existerar. Det finns till och med fotobevis. Det fanns till och med en björn SOM HETER TIBURTIUS.

TiburtiusTiburtius med tvillingbror. Hur söta är de inte? Bildkälla: TT

Till slut kan alltså inte längre Skansen blunda för Tiburtiusdagen. Den är ett faktum. Men om det nu finns en björn som bär det fantastiska namnet, hur är det då med människorna? Det plingar till i mobilen. En av krokarna har äntligen fått napp.

SMSSkärmdump

Mannen som svarar heter Tiburtius Förster, och han är inte bara pensionerad jurist. Han heter även Tiburtius. Glatt ställer han upp på en intervju.

Vet du varför du fick namnet?

– Jag har inte en närmare aning än att det kommer från latinet. Min mamma är ungersk och pappa österrikare. Jag är lite av en europeisk bondkatt, svarar han.

Känner du till Tiburtiusdagen?

– Jag kunde inte gå miste om detta, de har väckt mig med en fanfar i direktsändning i flera års tid i Göteborgs lokalradio den här dagen, de tycker väl att det är roligt, skrattar han.

Tiburtius berättar att han bara en gång tidigare mött en annan Tiburtius, för ungefär 30 år sedan, när han då jobbade vid Eskilstunas tingsrätt. Personen i fråga bar inte namnet som tilltalsnamn, men då han insåg att han skulle jobba med en namne beslöt han sig för att signera ett brev med sitt udda namn.

– Det är inget speciellt. Ibland hamnar man i roliga sammanhang, men jag har aldrig träffat någon som aktivt använder namnet, skojar Tiburtius.

Några märkliga situationer har hans namn alltså orsakat genom åren, men han är ändå stolt över att heta som han gör. Tiburtius berättar att namnet är ett av Sveriges äldsta, från Wasa-tiden. Och på frågan vad han skulle vilja säga till alla andra Tiburtius i landet är svaret solklart.

– Har man ett udda svenskt namn, med sådan historisk tyngd, då ska man använda det! Jag behöver inte skämmas! avslutar han.

Nej, skämmas behöver han verkligen inte göra. Speciellt inte under 14 april då namnet är lite extra speciellt. Så glöm långfredagen och Jesus – idag firar vi Tiburtiusdagen!

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.


Hade du velat heta Tiburtius?