Söndag 18 Apr
Stockholm

Här är de farligaste kärleksparen genom hela kriminalhistorien

Kärlek, Mord
Kärlek och mord har alltid varit en fascinerande kombination. Foto: Wikimedia Commons / Pixabay

Kärlek och mord har alltid varit en fascinerande kombination. Här är fyra kärlekspar som satt avtryck i kriminalhistorien.

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

1. Bonnie och Clyde

Kanske den mest kända krim-kärleksduon någonsin. Bonnie Parker och Clyde Barrow härjade i USA i början på 1930-talet. De rånade bland annat småbutiker, bensinstationer och banker på landsbygden, men de ska också ha dödat upp emot 13 personer.

De sköts till döds av poliser i ett bakhåll i maj 1934.

Bildkälla: Wikimedia Commons

2. Richard Loeb och Nathan Leopold

Leopold och Loeb var ett kärlekspar. De var två väldigt intelligenta amerikanska studenter i Chicago som kom från välbeställda familjer, vilket kanske gjorde det svårt att tro att de skulle vara mördare.

Men de ansåg också sig själv vara "supermän" som inte behövde rätta sig efter lagar och regler. De blev besatta av att utföra det perfekta brottet. Det skulle dock visa sig att de inte var några vidare brottslingar.

1924 kidnappade och mördade de Loebs 14-åriga kusin Bobby Franks. När de dumpade kroppen tappade till exempel Leopold sina glasögon. Inom tio dagar hade de båda erkänt mordet.

Enligt Leopold hade de dödat för att de tyckte att det var spännande. "En törst efter kunskap", som han uttryckte det.

De lyckades undvika dödsstraffet. Loeb dödades dock av en medfånge 1936. Leopold blev villkorligt frigiven 1958 och flyttade till Puerto Rico där han kom att sköta om ett sjukhus.

Bildkälla: Bundesarchiv/Wikimedia Commons

3. Julius och Ethel Rosenberg

Det här paret har det diskuterats mycket om.

De var nämligen de första "vanliga" i amerikansk historia som dömdes till döden för spioneri 1953. Julius och Ethel anklagades för att ha spridit information om atombomben till Sovjetunionen.

Men deras dödsdom möttes av mycket kritik från allmänheten.

"Låt inte detta brott mot mänskligheten ske", uppmanade till exempel den spanska konstnären och poeten Pablo Picasso myndigheterna.

Trots protester slutade dock paret i elektriska stolen.

Bildkälla: Roger Higgins/Wikimedia Commons

4. Caril Fugate och Charles Starkweather

Det här parets relation har inspirerat många saker inom populärkulturen, bland annat filmen "Natural born killers" från 1994. En anledning till detta var förmodligen att deras framfört rapporterades livligt om i medierna.

Charles Starkweather led av en psykisk sjukdom. Det här tror många gjorde honom till nihilist och känslomässigt rubbad. Men han fann tröst hos sin minderåriga flickvän Caril Ann Fugate.

Starkweather dödade flera personer i Fugates familj, men även tonåringar i Lincoln, Nebraska. Totalt mördade han 11 personer. Han dömdes till döden, men anklagade sin partner för morden ända fram till hans dödsdag.

Flickvännen Fugate dömdes till fängelse där hon satt i 17 år.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Källor: Times, Madamenoire.

Läs även:
6 väldigt märkliga sista ord från dödsdömda brottslingar

Kände du igen någon av paren?
Tack för din röst!
Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela