6 väldigt märkliga sista ord från dödsdömda brottslingar

- 10/10/2017, 16:28 -

Många fångar som dömts till döden ber om ursäkt innan dödsstraffet. De här brottslingarna hade något helt annat att säga.

Dödsstraffet avskaffades i Sverige officiellt 1973. Då var kravet att det skulle pågå ett krig som Sverige var inblandat i (under fredstid avskaffades straffet redan 1921). Senaste gången en person avrättades i vårt land var 1910.

Men i flera andra länder är dödsstraffet fortfarande helt lagligt och fokus riktas oftast mot USA där dödsstraffet är lagligt i 35 av 50 stater. Förra året var det Kina som avrättade flest personer i världen – här kan du se hela listan.

Men nu fokuserar vi på "famous last words". Alltså de sista orden som den dödsdömda fången yttrar innan personen dödas. Vissa av citaten är inte bara märkliga, utan rent ut sagt sjuka.

1. "I'm ready to roll – let's get this party started"

Bildkälla: Texas Department of Criminal Justice

James Jackson dömdes 1997 till döden efter att ha mördat sina två döttrar och sin fru. I ett brev skrev han att han inte kunde ta hand om sin familj eftersom han saknade jobb och att han "gav tillbaks dem till Gud som kommer förstå".

Han verkade inte ångra sig om man säger så.

2. "Vad tycker ni om den här rubriken – French fries"

Bildkälla: Pinterest/Murderpedia

När James French dömdes till döden via elektriska stolen i augusti 1966 ville han visa hur lite han brydde sig om journalisterna och närstående som bevittnade dödsstraffet. Han passade ju på att göra en ordvits av sin dödsdom i och med efternamnet French och att han skulle bli "fried" (french fries som då betyder pommes frites i vanliga fall). Han dömdes till livstid för att ha mördat en liftare och dömdes senare till döden när han mördade sin cellkamrat.

3. "Kiss my ass"

Bildkälla: Wikimedia Commons

John Wayne Gacy gjorde sig känd som Pogo the Clown och mördade samt våldtog minst 33 pojkar mellan åren 1972 och 1978 i Chicago, USA. Hans sista, minst sagt provocerande, ord yttrade han i maj 1994 efter att han fått en sista måltid bestående av friterad kyckling, friterade räkor, färska jordgubbar och en Cola light.

Här kan du läsa mer om den fruktade "mördarclownen".

4. "Säg mig. Efter mitt huvud har blivit avhugget, kommer jag fortfarande kunna höra, om bara för en stund, ljudet av mitt eget blod som svämmar ur min nacke? Det skulle vara en njutning som toppar alla njutningar"

Bildkälla: Bundesarchiv, Bild 102-11502

Tyske Peter Kurten gjorde sig känd som "Düsseldorf-vampyren" efter att han mördat upp emot 60 vuxna och barn för att sedan dricka deras blod. Han ska också ha våldtagit och slagit många fler personer. Han avrättades via giljotin i juli 1931.

5. "Jag kommer vara i helvetet innan ni börjat med frukost, pojkar. Let her rip!"

Bildkälla: Wikimedia Commons

Tom Ketchum, eller Black Jack, var en omtalad rånare i slutet av 1800-talet i Texas. Han tros ha mördat flera människor, men det var ett tågrån som blev hans dödsdom. Han hängdes 1901 och släppte aldrig sin arroganta attityd.

6. "Jag vill bara säga att jag seglar med stenen och jag kommer tillbaka som Independence Day, med Jesus den 6 juni. Precis som filmen, med ett stort moderskepp och allt. Jag kommer tillbaks"

Bildkälla: Wikimedia/Newmarket Films

Mellan 1989 och 1990 mördade Aileen Wuornos sju män som hon anklagat ska ha våldtagit henne medan hon jobbade som prostituerad. Hon dömdes till döden via en dödlig injektion som tog plats i oktober 2002 i Florida, USA. 

Den populära filmen "Monster" handlar om hennes liv med Charlize Theron i huvudrollen. 

TV: Tortyr, saxmord och hämnd – här är barnen som mördat

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Borde dödsstraffet avskaffas helt världen över?