Lördag 2 Jul
Stockholm

Här är nya selfietrenden – där tjejer fotar sina inren

Bild från SVT:s program "Kobra" som visar kvinnor tar bilder på intima delar.
Personer fotar sina inren – som beskrivs som den nya "selfietrenden". Foto: SVT

Vill du hänga på den allra senaste selfietrenden? Då bör du kolla in Arvida Byströms och Maya Malou Lyses nya udda vinkel.

Kommentera (12)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I tusentals år har människan porträtterat varandra. Genom runor, på väggmålningar, fasader, stora statyer, i kyrkor, tavlor och slutligen genom fotografiet.

Gemensamt är att den mesta av den porträtterande konsten har gjorts främst av män – för män. Porträtteringar av kvinnor har nämligen styrts av manliga blickar, det vill säga att kvinnor visas från en manlig attityd och ofta sexualiserande blick.

I tisdagens avsnitt av Kobra "Girlgaze" skildras hur unga kvinnor allt mer tar över makten från männen. Dagligen fylls Instagram och andra sociala medier av foton de har tagit på sig själva eller varandra. Det rör sig inte bara om ansikten utan om normbrytande kroppar, mens, kroppshår, naket och bröst. Något som ofta plockas bort av Instagram själva.

Svenska regissören Arvida Byström och danska konststudenten Maya Malou Lyse berättar dessutom om den nya trenden med så kallade "inre selfies"– bilder på livmodertappen. Givetvis berättar de exakt hur det går till. Se mer i videon ovan!

Dagens avsnitt av Kobra sänds på SVT1 klockan 22:00, och finns även på SVT Play.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Skulle du våga testa?
Tack för din röst!
Kommentera (12)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.