Bild från SVT:s program "Kobra" som visar kvinnor tar bilder på intima delar.
Personer fotar sina inren – som beskrivs som den nya "selfietrenden". - Foto: SVT

Här är nya selfietrenden – där tjejer fotar sina inren

Vill du hänga på den allra senaste selfietrenden? Då bör du kolla in Arvida Byströms och Maya Malou Lyses nya udda vinkel.


I tusentals år har människan porträtterat varandra. Genom runor, på väggmålningar, fasader, stora statyer, i kyrkor, tavlor och slutligen genom fotografiet.

Gemensamt är att den mesta av den porträtterande konsten har gjorts främst av män – för män. Porträtteringar av kvinnor har nämligen styrts av manliga blickar, det vill säga att kvinnor visas från en manlig attityd och ofta sexualiserande blick.

I tisdagens avsnitt av Kobra "Girlgaze" skildras hur unga kvinnor allt mer tar över makten från männen. Dagligen fylls Instagram och andra sociala medier av foton de har tagit på sig själva eller varandra. Det rör sig inte bara om ansikten utan om normbrytande kroppar, mens, kroppshår, naket och bröst. Något som ofta plockas bort av Instagram själva.

Svenska regissören Arvida Byström och danska konststudenten Maya Malou Lyse berättar dessutom om den nya trenden med så kallade "inre selfies"– bilder på livmodertappen. Givetvis berättar de exakt hur det går till. Se mer i videon ovan!

Dagens avsnitt av Kobra sänds på SVT1 klockan 22:00, och finns även på SVT Play.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
Relaterat
Skulle du våga testa?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Skjuten i Malmö inte livshotande skadad

C vill sänka skatten med 13 miljarder

Centerpartiet satsar 13 miljarder kronor på ett jobbskatteavdrag i sin skuggbudget. Två miljarder kronor mer än i regeringens budget.

Katolska kyrkan diskuterar samkönade äktenskap

Påve Franciskus har föreslagit att katolska kyrkan ska kunna välsigna samkönade par. Det har lett till kraftiga reaktioner och flera konservativa kardinaler utmanar påven.

Ryssland: Drygt 30 drönare nedskjutna i natt

Över 30 ukrainska drönare har förstörts i Rysslands västra delar under natten, hävdar Ryssland. Enligt försvarsdepartementet har även en attack mot Krim vattenvägen avvärjts.

Mordet på Tove: Nu inleds rättegången i hovrätten – flera expertvittnen ska höras

1 timme sedan
Johanna Jansson och Maja Hellman fick livstids fängelse för mordet på Tove, 21. Men när hovrätten nu prövar fallet är det med en ny åklagare, ny försvarare och nya vittnen. Dessutom har försvararen Clea Sangborn fortsatt möjlighet att gå vidare med sin jävsanmälan – och få rättegången omprövad.

Tjänstesektorn bromsar – men pristrycket består

1 timme sedan
Tjänstesektorn ser allt dystrare på framtiden och mycket tyder på att det blir ännu värre innan det vänder, enligt inköpschefsindex för tjänsteföretagen från Swedbank/Silf. Men trycket uppåt på priserna i sektorn består.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.