RFSU vill byta ut ordet "oskuld"
Har du också pratat om att "förlora oskulden"? Det är alltid bra att prata om sex, men det måste finnas bättre ord, menar RFSU. - Foto: Montage Shutterstock

Därför bör du inte använda ordet oskuld

Vad innebär det egentligen att tappa, förlora eller bli av med oskulden? Och kan alla bli det? De flesta vet vad det betyder, men det finns flera anledningar till varför det borde bytas ut.


Många är uppväxta med att säga "att bli av med oskulden" som ett begrepp för att ha sex för första gången.

Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, har motsatt sig begreppet i flera år. I samband med att det nya idéprogrammet antogs under förbundets kongress 2015 bestämde de sig för att begrava ordet "oskuld". Anledningarna är flera.

Skuld och skam

Ordet oskuld syftar på någon som inte har haft sex, i synnerhet vaginalt penetrationssex. Om man vänder på ordets betydelse innebär det att någon som har haft sex inte längre är oskuld. Detta gör att ordets antonym återstår: Skuld.

Att ha sex förknippas därmed ofta med skuld, att den som har haft sex har gjort något fel. 

– Man pratar om det just kopplat till sexualitet är för att det ju rent historiskt har varit skamligt och lätt att lägga skuld på personer, i synnerhet tjejer och kvinnor, när de har fritt sex. Det skapar en begränsning i rättigheter för människor att fatta egna beslut av sin kropp och sin sexualitet, berättar Pelle Ullholm, sexualupplysare vid RFSU, för Nyheter24.

– Jag vet inte om det behöver sägas. Tjejers sexualitet har kontrollerats, historiskt och fortfarande idag men i mindre utsträckning, av andra personer än de själva.

Vad tror du är anledningen till att man säger att man "tappar" eller "förlorar" oskulden?

– Det är som att man förlorar något som har ett värde för sig själv eller för andra runt omkring. Det är ett tecken på att sexualitet inte alltid är kopplat till olika individers friheter, utan kopplat till andra personer runt omkring som lägger en värdering i det.

 Flera betydelser

Men ordet har också många betydelser, menar Pelle Ullholm.

– Ordet oskuld är ju inte bra på många sätt. Det första är förstås det uppenbara att man är skyldig till något när man inte längre är oskuld. Det andra är; vad betyder det egentligen? Vad har det för betydelse? Det beskriver inte en handling och kan användas lite hur som helst för att "döma" någon, säger Ullholm till Nyheter24.

– Det tredje som man kan inte pratar så mycket om är att det är väldigt olika ladda för olika personer på grund av kön, sexuell identitet, grader av religiositet och inte minst i relation till hederskontext. 

Heterosexuell norm

"Oskuld" förknippas ofta med den heterosexuella normen, i synnerhet genom att det syftar på vaginalt samlag.

Det medför en syn på att sex utan penetration "inte räknas" liksom att homosexuella aldrig har sexdebuterat.

– Det finns ju många som ägnar sig åt  penetrationssex oavsett vilken sexuell identitet de har, men det är själva debuten som är väldigt kopplad till just "oskuld", säger Ullholm.

Han menar att det blir väldigt paradoxalt för en person kan ha haft hur mycket sex som helst, exempelvis två tjejer, och inte anses ha "blivit av med oskulden" samtidigt som de självfallet också kan skambeläggas, men i en annan form. 

– Det finns en låsning runt ordet oskuld som är kopplat till heterosexualitet och penetration. 

Myten om mödomshinnan

En myt som förstärker idén om oskulden är att det finns en så kallad mödomshinna i slidan, och som spricker när man "blir av med oskulden" för första gången vilket gör att tjejer börjar blöda. 

Mödomshinnan finns inte. Däremot finns det något som heter slidkrans 1-2 centimeter in i slidan. Den är oftast elastisk och tänjbar, men i få fall kan den täcka hela slidmynningen och hindra mensblod från att komma ut. 

Ungefär två av tio blöder vid debuten och då beror det på att man inte är upphetsad, våt och vidgad. Då kan ett sår uppstå i kransen. 

"Behövs ett nytt ord"

RFSU har slutat använda ordet. Många ungdomsmottagningar har slutat säga "mödomshinna". Men hur stor betydelse har ett ord egentligen?

– Det skapar föreställning om att det är dåligt att ha sex när man är tonåring eller ung på flera olika sätt. Om man dessutom skuldbelägger en person som har sex, blir det svårare för dem att prata om både positiva och negativa upplevelser. Det gör i sämsta fall att utsatta personer har svårare att prata med vuxna.

Pelle Ullholm menar att Folkhälsomyndighetens undersökning UngKab09, som utgavs 2011, visade att de allra flesta har en positiv upplevelse när de har sex för första gången, och att det blir skevt i förhållande till ett så negativt laddat ord som oskuld.

– Man skulle därför tänka sig att man borde ha ett direkt positivt ord som standardord vid sidan av ett neutralt, och det får läsarna gärna reflektera kring. Vi tänker ord som "sexdebut" eller "första gången man har sex med någon" är betydligt bättre val än oskuld. Till och med sexdebuter, för man gör ju flera debuter, säger Pelle Ullholm till Nyheter24.

TV: 8 myter om att ha sex för första gången – som du antagligen gått på

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Använder du ordet
Tack för din röst!