Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gjorde Clint Eastwood verkligen ett cigarettrick under en intervju?

- 28/02/2018, 19:32 -

I flera år har det ryktats om att skådespelaren Clint Eastwood ska ha gjort ett extremt coolt cigarettrick under en tv-intervju. Många har sedan dess försökt hitta ett klipp på händelsen – men utan framgång. Frågan är nu om det någonsin skedde.

Det har sedan länge funnits ett rykte om Clint Eastwood.

Ryktet handlar om att det ska finnas en tv-intervju med den amerikanska skådespelaren där han på en fråga om varför han är så cool svarar genom att helt enkelt sprätta upp en cigarett ur ett paket från bröstfickan rakt upp i munnen, tända den och sedan leverera en dräpande kommentar.

Versionerna varierar lite. Ibland svarar han "you tell me", "gee, I don't know" eller "next question". Ibland tänder han cigaretten med en tändare och ibland med en tändsticka som han får fyr på genom att dra den mot undersidan av skon eller mot sitt skäggiga kindben.

Ibland heter den som intervjuar honom David Letterman, Jay Leno eller Stina Lundberg Dabrowski. Eller så sitter han och blir intervjuad under en presskonferens på filmfestivalen i Cannes.

Grundbeskrivningen är dock alltid densamma: "Clintan" visar på ett både tydligt och träffande sätt exakt hur cool han egentligen är.

Clint Eastwood cigarett
Bildkälla: Wikimedia Commons

Människor på både svenska och utländska forum har diskuterat den påstådda händelsen.

På forumet Flashback startades i mars 2006 en tråd om ämnet. Genast var det många som skrev att de mindes att de på tv sett "Clintan" göra denna cigarettmanöver.

Men trots att väldigt många människor verkar ha försökt hitta ett klipp från intervjun har ingen lyckats.

Flashback Clint Eastwood cigarettrick
Bildkälla: Flashback

Stina Lundberg Dabrowski bekräftar för Nyheter24 att hon gjorde en intervju med Clint Eastwood i början av 90-talet. Det var under ett premiäravsnitt av ett program som hette "Halv 8" och som sändes i TV3 den 7 september 1992, något också norska NRK har skrivit om.

Dabrowski minns att inspelningen var något kaosartad. Bland annat var det väldigt stressigt innan sändning när hon mötte upp Eastwood vid Grand Hotel i Stockholm.

– Av någon anledning hade vi så ont om tid så han fick skjutsa mig på motorcykel med, som jag minns det, poliseskort från Grand Hotel till Stocksund där tv-studion låg, säger Stina Lundberg Dabrowski till Nyheter24.

Clint Eastwood Grand Hotel Stockholm 7 september 1992
Clint Eastwood utanför Grand Hotel i Stockholm den 7 september 1992. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Under själva inspelningen var det även en del tekniska problem, något som fick Dabrowski att svära i direktsändning.

– Översättningsmaskinen fungerade inte så jag fick sitta och direktöversätta vad han sa. Det gjorde att allt tog mycket längre tid, vilket gjorde att jag inte hann klart. Då blev jag så himla arg att jag slängde manusbunten i skrivbordet och skrek "jävla helvetes skit", och det gick ut i etern, berättar Dabrowski.

Det skrevs även om händelsen i tidningen dagen efter, minns hon. Däremot kommer hon inte ihåg något cigarettrick.

– Om han hade gjort det här tricket så tror jag att jag hade kommit ihåg det. Men jag tror tyvärr att det är en skröna, även om det hade varit väldigt kul om det var sant. Men vet vet jag inte, och det enda sättet att ta reda på det är att leta fram det där programmet, säger Dabrowski.

Samtidigt är det vad som är lite vanskligt.

Det verkar nämligen inte finnas kvar någon inspelning av intervjun med Clint Eastwood från 1992, så det går i nuläget inte att helt säkert verifiera att tricket inte skedde.

– Vi har naturligtivs haft det där bandet själva, men i någon storstädning har vi nog slängt bort det, ovetandes om hur omtalat det skulle bli, säger Stina Lundberg Dabrowski som lovar att säga till om hon skulle hitta bandet på vinden någon gång.

Clint Eastwood fotograferad i Stockholm 7 september 1992
Clint Eastwood blir fotograferad i Stockholm den 7 september 1992. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Enligt vissa uppgifter ska besöket i Stockholm ha gjorts i samband med att Clint Eastwood gjorde reklam för sin film "De skoningslösa" från 1992.

Även Flashback har försökt att få tag i rörligt material från intervjun med Stina Lundberg Dabrowski, men utan att lyckas.

Flashback Clint Eastwood cigarettrick
Bildkälla: Flashback

Om någon av er läsare har spelat in intervjun när den sändes på tv, eller på något annat sätt dokumenterat händelsen, får ni gärna höra av er till tips@nyheter24.se.

Men varför tror sig då så många människor ha sett Clint Eastwood göra detta coola cigarettrick i tv?

Svaret på den frågan kanske vi hittar i ett psykologiskt fenomen som kallas för "false memory". Det är helt enkelt när en person tror sig minnas något som aldrig har skett. Det här är något som även kan drabba stora grupper av människor.

Ett exempel på det är att många säger sig minnas en 90-talsfilm som heter "Shazaam" där komikern Sinbad spelar en ande. Sanningen är dock att någon sådan film inte finns.

Dessa minnen kan bero på flera olika saker. Till exempel att Sinbad själv ska ha presenterat "Sinbad the sailor"-filmer 1994 iförd andekostym, något han också själv twittrat om.

Sinbad Shazaam Twitter
Bildkälla: Twitter

Men också att det två år senare kom en film som hette "Kazaam" och som handlade om just en ande, men som då spelades av Shaquille O'Neal, enligt Wikipedia.

2010 fick det här fenomenet namnet "Mandelaeffekten" efter att många människor trodde att Nelson Mandela dog i Sydafrika under 1980-talet. I själva verket dog han 2013.

För att återgå till det påstådda cigarettricket av Clint Eastwood finns det framför allt två saker som talar emot att händelsen någonsin har skett:

1. Ingen har hittat klippet

Trots många försök under flera års tid är det ännu ingen som har hittat klippet. Man kan tänka sig att ett sådant fränt cigarettrick gjort under en tv-intervju om något skulle sparas, antingen som rörligt material eller åtminstone som stillbild. Men icke!

2. Clint Eastwood röker inte

Trots att Eastwood röker i flera av sina filmer gör han det inte i verkligheten och har inte gjort det under hela sitt liv. Faktum är att han varit väldigt mån om att ha en god hälsa, med båda bra kost och träning, ända sedan han var tonåring, enligt Wikipedia.

Detta faktum gör det naturligtvis mindre sannolikt att Eastwood dels skulle ha med sig cigg och dels tända en under en intervju.

Läs även: 5 konspirationsteorier som visade sig vara sanna

TV: Hennes selfie gjorde folk galna – visade sig vara hemlig konspiration

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tror du att Clint Eastwood gjorde cigarettricket?