Domedagsklockan
1 av 2
Den så kallade domedagsklockan har sedan 1947 symboliserat hur nära världen är ett kärnvapenkrig. - Foto: TT Nyhetsbyrån
Kärnvapentest i USA på 1950-talet.
2 av 2
Nu har klockan slagit igen – och flyttats fram 30 sekunder, till endast två minuter i midnatt. - Foto: TT Nyhetsbyrån

Så nära är vi jordens undergång – enligt domedagsklockan

Så här nära midnatt har den så kallade domedagsklockan inte varit sedan 1953 då kalla kriget nådde otäcka höjder och både USA och Sovjetunionen testade kärnvapen.


Den så kallade domedagsklockan har sedan 1947 symboliserat hur nära världen är ett kärnvapenkrig. Det har den gjort genom att ange hur många minuter till midnatt klockan är – där midnatt är "domedagen" då ett fullskaligt kärnvapenkrig har brutit ut.

Nu har klockan slagit igen – och flyttats fram 30 sekunder, till endast två minuter i midnatt, skriver Washington Post.

Så här nära midnatt har klockan inte varit sedan 1953 då kalla kriget nådde otäcka höjder och både USA och Sovjetunionen testade kärnvapen.

Kärnvapentest i USA 1954. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

De som presenterar vad klockan ska stå varje år i är forskare vid tidskriften Bulletin of Atomic Scientists.

Enligt forskarna är skälen till framflyttningen "president Trumps och andra världsledares misslyckanden att hantera hot om kärnvapenkrig och klimatförändringar".

Klockan har pendlat mellan två och 17 minuter i midnatt sedan 1947. Nu är den alltså farligt nära igen.

"Att kalla världens kärnvapensituation för förskräcklig är att underskatta faran – och dess omedelbarhet. Nordkoreas kärnvapenprogram tycktes göra anmärkningsvärda framsteg under 2017, vilket ökade risker för de själva, andra länder i regionen och USA", tillägger teorifysikern Lawrence M. Krauss och astrofysikern Robert Rosner, enligt Washington Post.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du rädd för kärnvapenkrig?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Danmark ser över taiwanesers registrering

Taiwaneser som kommer till Danmark registreras som kineser. Nu kan det förfarandet ändras, enligt utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M), som säger att han är öppen för "en alternativ lösning".

Mordmisstänkta 16-åringen placeras på Sis-hem

Häktningen av den 16-åriga pojken som är misstänkt för att ha mördat en 15-åring i Alingsås hävs – och han placeras på ett Sis-hem i väntan på dom. Han ska också genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Hon är hockeystjärnan Niklas Hjalmarssons kända exfru

Niklas Hjalmarsson är en av få svenskar som vunnit Stanley Cup, men hur bra koll har du egentligen på den tidigare hockeystjärnan? Nyheter24 har samlat det som googlas mest om honom.