Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så nära är vi jordens undergång – enligt domedagsklockan

- 25/01/2018, 17:04 -

Så här nära midnatt har den så kallade domedagsklockan inte varit sedan 1953 då kalla kriget nådde otäcka höjder och både USA och Sovjetunionen testade kärnvapen.

Den så kallade domedagsklockan har sedan 1947 symboliserat hur nära världen är ett kärnvapenkrig. Det har den gjort genom att ange hur många minuter till midnatt klockan är – där midnatt är "domedagen" då ett fullskaligt kärnvapenkrig har brutit ut.

Nu har klockan slagit igen – och flyttats fram 30 sekunder, till endast två minuter i midnatt, skriver Washington Post.

Så här nära midnatt har klockan inte varit sedan 1953 då kalla kriget nådde otäcka höjder och både USA och Sovjetunionen testade kärnvapen.

Kärnvapentest
Kärnvapentest i USA 1954. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

De som presenterar vad klockan ska stå varje år i är forskare vid tidskriften Bulletin of Atomic Scientists.

Enligt forskarna är skälen till framflyttningen "president Trumps och andra världsledares misslyckanden att hantera hot om kärnvapenkrig och klimatförändringar".

Klockan har pendlat mellan två och 17 minuter i midnatt sedan 1947. Nu är den alltså farligt nära igen.

"Att kalla världens kärnvapensituation för förskräcklig är att underskatta faran – och dess omedelbarhet. Nordkoreas kärnvapenprogram tycktes göra anmärkningsvärda framsteg under 2017, vilket ökade risker för de själva, andra länder i regionen och USA", tillägger teorifysikern Lawrence M. Krauss och astrofysikern Robert Rosner, enligt Washington Post.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är du rädd för kärnvapenkrig?