Ny pedofilsajt oroar experter – säljer sömnpiller dolda i godis

- 11/02/2018, 11:24 -

Den svenska barnrättsorganisationen Ecpat Sverige får hela tiden in tips om sajter med övergreppsmaterial på barn. På senare tid har de fått in tips om en sajt som säljer bisarra saker som kan användas för sexuell exploatering av barn.

De mer ljusskygga aktiviteterna på internet brukar förekomma på det ökända darknet. Man kan säga att det är en hemlig del av internet som består av krypterade nätverk. Du kan läsa mer om hur det funkar här.

På darknet finns en stor mängd gömda sajter som man bara kan nå med hjälp av speciella programvaror. Där säljs bland annat droger och vapen.

Men det finns också många olika forum på darknet där människor delar med sig av övergreppsmaterial på barn.

Darknet
Bildkälla: Nyheter24

Ecpat Sverige, en svensk barnrättsorganisation som arbetar mot dokumenterade sexuella övergrepp på barn, får in många tips om de här gömda sajterna.

– Forumen är många och har många användare. Ofta byter de plats men är fortfarande samma forum. Vissa av dem har uppåt 3 000 regelbundna användare, säger Thomas Andersson, senior rådgivare på Ecpat Sverige, till Nyheter24.

Pedofili
Bildkälla: Nyheter24

Thomas Andersson berättar att Ecpat Sverige på senare tid har fått in flera tips om en sajt som de tidigare inte sett förut. Det handlar om en slags onlineshop som säljer saker som har med sexuell exploatering av barn att göra.

– Den säljer till exempel "knockout-piller" som man kan köpa färdigförpackat i godispåsar. Den säljer information med kontaktpersoner i olika länder som du kan kontakta för att kunna få tillgång till barn om du reser dit, säger han.

"Knockout-piller" är ett slags sömnmedel som finns i pillerform, men även som spray och till och med som injektioner, berättar Thomas Andersson.

– Sajten säljer även bisarra och ovanliga saker, som till exempel kondomer i storlek extra small. Den säljer också pdf-guider i hur man skyddar sig på nätet och hur man gör övergreppsfilmer, säger han.

Thomas Andersson, senior rådgivare på Ecpat Sverige
Thomas Andersson, senior rådgivare på Ecpat Sverige. Bildkälla: Pressbild

Enligt Thomas Andersson fungerar sajten på samma sätt som en helt legitim försäljningsplats med bra service där säljare graderas utifrån hur många positiva betyg som de får från andra användare.

Alla tips på sådana här sajter som Ecpat Sverige får in skickar de vidare till polisen.

Thomas Andersson menar att onlineshopen som de upptäckt underlättar för människor att begå kriminella handlingar.

– Att köpa kontaktinformation om vem du ska prata med för att få tillgång till ett barn eller att köpa "knockout-piller" i godispåsar är sådant som i sig kanske inte självklart är en olaglig produkt, men den kan ju bara användas för olagliga ändamål, säger han.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Känner du till darknet?