Så ser du om någon köpt följare på Instagram
Instagram - Foto: Collage

Så kan du se om någon har köpt följare på Instagram

Du har säkert hört talas om att man kan köpa följare på Instagram. Eller kanske har du följt någon som helt plötsligt tredubblar sitt följarantal? Då kan det vara så att de köpt följare. Så här kan du se om dina misstankar stämmer.


De senaste åren har tusentals människor gjort en karriär av att ha ett stort följarskap på sociala medier. Genom att göra samarbeten med företag och göra reklam för olika märken i sina inlägg kan man tjäna tusentals kronor – det vill säga, om man har ett tillräckligt högt följarantal. Ju fler följare man har, desto mer pengar finns att tjäna. 

Men att bygga upp ett följarskap på Instagram kan kräva väldigt mycket jobb, och främst ta väldigt lång tid. 

Därför väljer många att att helt enkelt köpa följare. Ja, det kanske låter löjligt, men det är helt sant. 

Så frågan är hur man kan avgöra om någon faktiskt har köpt följare?

Hur många kommentarer och "likes" får personen? 

Om en person har tusentals följare, så kan man logiskt tänka att personen också borde få kommentarer ovh likes av sina följare. Men eftersom många av de följare som man kan köpa via appar faktiskt är "fake-konton" som inte tillhör riktiga personer, så kommer låtsaskontona inte generera särskilt mycket interaktion på personens inlägg. 

Så kortfattat, om någon har 6000 följare men snittar på 100 likes och två kommentarer under sina inlägg, så har de troligtvis cashat för följarna. 

Vad är ett fake-konto? 

Det finns två typer av fake-konton. 

Den första kategorin är de fake-konton som används av privatpersoner som inte vågar använda sina riktiga namn och personuppgifter och som ofta använder sitt konto för att skriva saker som de inte känner att de kan stå för  – i varje fall inte med sin riktiga identitet. 

Den andra kategorin är konton vars enda syfte är att följa andra konton. Dessa tillhör alltså inte privatpersoner, utan de apptillverkare som säljer följare till de som vill öka sitt följarantal. 

Hur identifierar man ett fake-konto?

Det allra lättaste sättet att avgöra om någon betalat för sina följare är att helt enkelt gå in på deras "följare"-lista på Instagram och titta på dessa följares namn. 

För några år sedan kunde man enkelt identifierar ett fake-konton genom att kontots användarnamn innehöll slumpmässiga siffror, eller bestod av många understreck och slumpmässiga bokstäver. 

Exempel: f012bz__

Men med tiden har också dessa konton utvecklats. Nu har de flesta ett faktiskt "namn" men har fortfarande kvar flera siffror i användarnamnet. 

Exempel: Amina200098

Ett annat tydligt tecken är hur många följare användaren har och hur många inlägg den har. De flesta bottarna, eller fake-konton har väldigt få följare, men följer själva flera tusen. Eftersom låtsaskonton inte är riktiga personer har de väldigt få inlägg, och om de har det så är det ofta reklambilder. 

Allra sist är en av de tydligaste ledtrådarna – har personen fått tusentals nya följare, trots att hen inte lagt upp något nytt eller gjort en stor livsförändring? 

Då kan det vara så att hen köpt fler följare.

Läs även: Instagrams nya uppdatering: Så får du skrivstil i din story

TV: Instagrams nya uppdatering: Så får du skrivstil i din story

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du kunna tänka dig att köpa följare?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

Rysslands biträdande försvarsminister gripen

Rysslands biträdande försvarsminister Timur Ivanov har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

1 timme sedan
En högerextrem fransk borgmästare har infört ett nattligt utegångsförbud för barn under 13 år. Tilltaget är det senaste för att motverka ungdomsvåld i landet.

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

1 timme sedan
Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

1 timme sedan
Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Varberg: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"Ett vittne ringer till polisen om en personbil som kör i hög hastighet från Trönninge mot Kungsäter.", skriver polisen på sin hemsida.