Stockholm

Här är den självkörande bilen Nuro som kan lösa många problem

Från början till slut med Nuros bil
1 av 4
Från att man beställer varan till att leveransen är klar med Nuros bil. Foto: TT/Nuro
Nuros självkörande bil
2 av 4
Nuro R1 prototyp på väg. Foto: Nuro
Nuros bil fylld med matkassar.
3 av 4
Exempel med Nuros bils luckor fyllda med matkasssar. Foto: Nuro
Grundarna av Nuro
4 av 4
Grundarna av Nuro. Foto: Nuro

Dave Ferguson och Jiajun Zhu heter killarna som lämnade Google och startade Nuro, en själv-körande bil som levererar varor, inte människor.


Läs mer

Nuro som denna startup heter försöker skapa en ny marknad för sin bil. Den här smala och höga skapelsen kanske ser ut som en gigantisk brödrost på hjul – men låt inte skenet bedra. En människolös, snabb, säker, effektiv och sista-kilometern leverans för till exempel varor köpta på internet och mat är vad det är.

Enligt the Verge kostade sista-kilometern leveranser över hela världen 86 miljarder dollar förra året vilket motsvarar ca 680 miljarder kronor. Tack vare sitt nya tillvägagångssätt borde Nuro stå ut från resten av sina konkurrenter, säger medgrundare av Nuro, Ferguson till the Verge.

Men det följer med några problem med en förarlös leverans. Ingen förare, ingen som ringer på dörren för att ge dig ditt paket. Kanske kan kunden genom ansiktsigenkänning eller en kod som personen får i sin mobil öppna luckan och hämta in sin varma Hawaii-pizza med ananas. 


Men vad ska egentligen stoppa en tjuv från att bryta sig in i bilen och ta din sushi? Ferguson medger att det finns fortfarande problem att lösa för att få allt att funka.

Nuro har redan fått in 92 miljoner dollar i kapital och pratar just nu med olika återförsäljare om samarbeten men allra troligast blir Nuro uppköpt av något stort företag som Amazon eller liknande.

De två grundarna har båda tidigare jobbat på Googles självkörande bil-projekt, Waymo. Zhu som mjukvarautvecklare från 2008-2016 och Ferguson från 2011 efter att ha varit på Carnegie Mellon´s Robotics Institute.

De två grundarna, Dave Ferguson till vänster och Jiajun Zhu till höger.

Just nu har Nuro 6 st självkörande bilar som kör runt och samlar data för att förbättra deras prototyper. De har fått tillåtelse från California DMV, alltså Department of Motor Vehicles att börja köra på allmänna vägar och planerar att börja göra det senare i år. Med talanger från företag som Google, Waymo, Apple, Uber, Tesla och GM i sitt team ser framtiden bra ut för denna startup.

Tror du på självkörande leveranser?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.