Lördag 17 Apr
Stockholm

I framtiden kanske vi kan bota depression – med bebis-nässpray

Bebisdoft kanske blir nässpray
Nässpray skulle kunna bli en medicin mot depression – med bebisdoft. Foto: Pixabay

Är en revolution inom medicin på gång? Nässpray skulle kunna bli en medicin som går direkt via vår luktnerv direkt i hjärnan – med bebisdoft.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Just bebisdoft verkar ha en positiv effekt på människans hjärna och gör oss glada och mer harmoniska. Det visar i alla fall Johan Lundströms forskning. Han är luktforskare vid Karolinska institutet, och hans studier visar skulle kunna betyda att vi i framtiden kanske kommer kunna lindra eller rent av bota depression helt med bebisdoft – som nässpray.

Johan Lundström forskar inom hur våra sinnen samverkar med varandra. Han håller just nu på att undersöka om hur bebisars kroppslukt skulle kunna påverka människor positivt. I ett försök han genomfört fick 30 kvinnor lukta på mössor som en nyfödda bebisar tidigare haft på huvudet. 

Sedan studerades kvinnornas hjärnor med en magnetkamera. Man jämförde sedan bebislukt-resultatet med resultat från när kvinnorna luktat på annat. Det visade sig att bebisluktens effekt på hjärnan går att likna vid effekten av psykofarmaka.

Revolution inom läkemedelsintaget? 

Forskningen är fortfarande i ett tidigt stadie. Man har nämligen fortfarande inte har lyckats identifiera vad för slags kemikalier i bebisdoften som gjort kvinnorna gladare.

Försöket har dessutom ännu endast gjorts på kvinnor. Men pengar för att utföra samma forskning på män finns, det har bara inte rullats igång. Johan Lundströms teori är att det inte är någon skillnad på kvinnor och män, säger han till forskning.se.

Alla näsor är olika men alla har slemhinnor, vilka i sin tur oftast har luktceller som har påverkan på vår hälsa. 

Så anledningen till att nässpray är aktuellt är för att luktnerven som finns i näsan går rakt in i hjärnan. Så kommer forskningen fram till exakt vilka kemikalier som ger harmoni, kan nässprayen transportera dem direkt till hjärnan. 

Det finns vissa indicier på vilka av de 150 kemikalier som finns i en bebisdoft. Vissa mönster finns, men fortfarande komplicerat, vilket gör att det tyvärr är långt ifrån att prova det på människor i nuläget.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Tycker du om bebisdoft?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela