Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

H&M anklagas för att använda förpackningar tillverkade av fångar

- 03/03/2018, 22:16

Den svenska klädjätten anklagas av vittnen för att låta kinesiska fångar tillverka förpackningar som sedan används för att sälja deras varor. H&M har bemött anklagelserna och nekar inte till sanningshalten i påståendena.

I förra veckan publicerade tidningen Financial Times en artikel där bland annat modejätten H&M anklagades för att ha låtit intagna fångar på ett kinesiskt fängelse tillverka förpackningar som använts av företaget.

En butik från modejätten Hennes och Maurtiz, HM
H&M anklagas för att använda fångar som billig arbetskraft. Bild: TT

Anklagelserna kommer från Peter Humphrey, konsult och tidigare journalist, som suttit fängslad i Shanghai, Kina i 23 månader misstänkt för att ha sålt information om kinesiska medborgare till medicinföretag. 

Utöver H&M anklagas även företag som tech-förtaget 3M och modeföretaget C&A. Humphrey säger att "våra män tillverkade delar till förpackningar och jag kände igen de välkända märkena". I artikeln nämns också att de intagna jobbade med textilier – men till vilket eller vilka företag nämns inte.

Fångarna ska ha tjänat 150 kronor i månaden för sitt arbete och lönen kunde användas för att köpa dagligvaror i fängelset. Arbetet kunde också "hjälpa till att förkorta strafftiden". 

Den svenska modejätten har nu bemött anklagelserna – och de nekar inte till de tveksamma arbetsförhållandena. 

En intagen på fängelse
Det är känt att kinesiska fångar använts för billig produktion. Bild: TT

En talesperson för företaget säger till nyhetsbyrån Reuters att de just nu kollar upp om påståendena stämmer.

F– Det är fullständig oacceptabelt att ha tillverkning i fängelser och det är allvarligt då det kraftigt går emot de bestämmelser som våra leverantörer måste följa. 

Om anklagelserna skulle stämma och ingenting ändras så kommer Hennes & Mauritz att avsluta samarbetet med leverantören.

I Kina har det länge varit känt att fångar använts för att tillverka billiga varor – som pappersprodukter, gummistövlar och dekorationer. Flera fångar har vittnat om den systematiska produktionen, skriver Sveriges Radio.

Det här är inte första gången som H&M hamnat i blåsväder i år. Ni minns säkert när företaget anklagades för rasism som senare ledde till bland annat upplopp i modejättens butiker i Sydafrika. Läs mer om det här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du tänkt bojkotta H&M?