Kinesiska fångar tvingas ofta tillverka produkter åt stora företag
Hennes och Mauritz anklagas för att ha använt kinesiska fångar för att tillverka förpackningar. - Foto: TT (Montage)

H&M anklagas för att använda förpackningar tillverkade av fångar

Den svenska klädjätten anklagas av vittnen för att låta kinesiska fångar tillverka förpackningar som sedan används för att sälja deras varor. H&M har bemött anklagelserna och nekar inte till sanningshalten i påståendena.


I förra veckan publicerade tidningen Financial Times en artikel där bland annat modejätten H&M anklagades för att ha låtit intagna fångar på ett kinesiskt fängelse tillverka förpackningar som använts av företaget.

H&M anklagas för att använda fångar som billig arbetskraft. Bild: TT

Anklagelserna kommer från Peter Humphrey, konsult och tidigare journalist, som suttit fängslad i Shanghai, Kina i 23 månader misstänkt för att ha sålt information om kinesiska medborgare till medicinföretag. 

Utöver H&M anklagas även företag som tech-förtaget 3M och modeföretaget C&A. Humphrey säger att "våra män tillverkade delar till förpackningar och jag kände igen de välkända märkena". I artikeln nämns också att de intagna jobbade med textilier – men till vilket eller vilka företag nämns inte.

Fångarna ska ha tjänat 150 kronor i månaden för sitt arbete och lönen kunde användas för att köpa dagligvaror i fängelset. Arbetet kunde också "hjälpa till att förkorta strafftiden". 

Den svenska modejätten har nu bemött anklagelserna – och de nekar inte till de tveksamma arbetsförhållandena. 

Det är känt att kinesiska fångar använts för billig produktion. Bild: TT

En talesperson för företaget säger till nyhetsbyrån Reuters att de just nu kollar upp om påståendena stämmer.

F– Det är fullständig oacceptabelt att ha tillverkning i fängelser och det är allvarligt då det kraftigt går emot de bestämmelser som våra leverantörer måste följa. 

Om anklagelserna skulle stämma och ingenting ändras så kommer Hennes & Mauritz att avsluta samarbetet med leverantören.

I Kina har det länge varit känt att fångar använts för att tillverka billiga varor – som pappersprodukter, gummistövlar och dekorationer. Flera fångar har vittnat om den systematiska produktionen, skriver Sveriges Radio.

Det här är inte första gången som H&M hamnat i blåsväder i år. Ni minns säkert när företaget anklagades för rasism som senare ledde till bland annat upplopp i modejättens butiker i Sydafrika. Läs mer om det här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du tänkt bojkotta H&M?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

1 timme sedan
Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.