Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vetenskapliga förklaringen – därför blir du kissnödig efter sex

- 06/03/2018, 21:34

För många fittbärare kan det kännas som att man måste kissa efter sex, oavsett om man har haft sex med en partner eller själv. Men varför är det så egentligen? Här är den vetenskapliga förklaringen.

Har det någonsin hänt att du känner dig kissnödig efter att du haft sex? Då är du inte ensam. Det är faktiskt ett relativt vanligt fenomen för personer med vagina. Men frågan är vad det är som orsakar känslan. 

Enligt vetenskapen kan det finnas flera olika anledningar, här är de allra vanligaste.

Tryck på urinblåsan

Sex kan göra att man blir kissnödig.
Bildkälla: Shutterstock

Något som inte är ovanligt att urinblåsan stimuleras under penetrativt vaginalt sex – alltså när någon med en vagina blir penetrerad under sex, enligt Refinery 29. Många upplever särskilt att de blir kissnödiga när man stimulerar g-punkten.

Det som händer är helt enkelt att kissblåsan stimuleras, eftersom den sitter ganska nära slidan. För många kan det göra att man också känner sig kissnödig under själva sexet, som du kan läsa mer om här

Av samma anledning kan man känna sig kissnödig även efter sexet.

Urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion.
Bildkälla: Shutterstock

En annan mindre rolig orsak till att man kan känna sig kissnödig efter sex kan vara att man är på väg att få en urinvägsinfektion. 

Ofta tar det ett tag innan du känner av att du drabbats av urinvägsinfektion, men andra gånger kan man känna av det ganska snabbt. 

Anledningen till att du får urinvägsinfektion är att bakterier från analen eller slidan tar sig in i urinröret. Under sex är det särskilt lätt hänt, oavsett om det är penetrativt, gnidsex eller om man använder sig av händer och leksaker, enligt Everyday Health

Detta kan vara bra att tänka på, speciellt om man fått urinvägsinfektion tidigare, eller har haft analsex. 

Svårt att kissa efter orgasm

Om du fått en eller fler orgasmer under sex kan det också bli extra svårt att kissa efteråt, något som kan kännas lite irriterande då de flesta lär sig att det är viktigt att kissa efter sex. 

Anledningen till att det blir svårare att kissa efter en orgasm är att kroppen utsöndrar arginin vasopressin när man kommer, enligt studier som gjorts på Hannover Medical School i Tyskland. Hormonet, som också kallas förkortas AVP, drar ihop blodkärl i kroppen och minskar samtidigt mängden vätska som kommer ut när du kissar, enligt studierna. 

Läs även: Experten berättar: Så får du enklast fontänorgasm

TV: Varför det är pinsamt att prata sex med sina föräldrar – enligt vetenskapen

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du någon gång drabbats av en urinvägsinfektion?