Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

​Experten berättar: Så får du enklast fontänorgasm

- 13/11/2017, 00:00 -
Par som har sex
1 av 2

Har du fått en fontänorgasm?

Sandra Dahlén.
2 av 2

Sandra Dahlén.

Kan alla få det? Vad innehåller det? Och hur stimulerar man lättast fram en fontänorgasm? Här är allt du någonsin velat veta om fontänorgasm.

Fenomenet fontänorgasm eller "kvinnlig utlösning" som det också kallas finns det många teorier om. Många kvinnor kämpar för att få det medan andra skäms och tycker att det är genant. Men kan verkligen alla få fontänorgasm? Hur får man det enklast och vad innehåller det egentligen?

Nyheter24 ringde upp sexualupplysare och författare Sandra Dahlén för att reda ut ett och annat om fenomenet.

Så hur ligger det egentligen till? Kan alla nå fontänorgasm eller bara vissa?

– Det vet vi inte, det har inte gjorts många undersökningar på det så det är fortfarande oklart. Hos alla med slida så verkar vara så att vid upphetsning så läcker det alltid lite vätska från körtlarna vid urinröret. Medan det hos en del när det blir riktigt skönt kommer mer, rinner eller sprutar, berättar hon.

– Det är väldigt individuellt hur man njuter och har sex. Vissa sprutar, vissa rinner och vissa blir bara våta.


Varför tror många att det alltid sprutar då?

– De som kollat på mycket porr kan ofta förvänta sig att det ska komma mängder, men det folk inte vet är att det även kan rinna.

Vad innehåller en fontänorgasm?

– Det innehåller vätskor, eller rättare sagt vätska från prostata-vävnad som i sin tur kommer ifrån körtlar som sitter runt urinröret. Det är lite av samma vätskor som finns i mäns utlösning, bara det att mäns utlösning innehåller fler ingredienser, såsom spermier.

Kommer vätskan från urinröret?

– Det kommer ifrån urinröret men det är absolut inte kiss. Det innehåller bland annat glukos och är sött och vitt.


Berätta, hur ska man göra om man ska försöka sig på att få fontänorgasm?

– Det finns så starka normer och föreställningar om hur man ska ha sex, särskilt hetero-par som tänker att "bara vi hittar en passande ställning så kommer hon att spruta", men det som oftast utlöser en fontänorgasm är tryck eller massage mot G-punkten.

Vart sitter G-pukten?

– Främre slidväggen om man trycker mot magen. Och då är det tryck eller massage med fingrar eller möjligtvis en massagestav som gäller, möjligtvis om någon rider på en penis eller dildo. Men in och ut-sexet brukar inte vara någon stor chans till någon fontänorgasm. Självklart fungerar det för vissa, men i flesta fall inte.


Så G-punkten sitter på det stället där fontänorgasmen "produceras"?

– Ja precis. Man trycker på eller masserar den känsliga vävnaden, som faktiskt producerar vätskan.

Vart sitter G-punkten för killar?

– Prostatan för killar sitter några centimeter in i analen och det handlar om samma sorts körtlar.

Något sista tips?

– Ibland man kan man behöva värma upp lite innan, kanske med någon form av mindre orgasm innan man börjar massera G-punkten.

Har du fått fontänorgasm?