Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ingenjören Sofie, 28, vill inspirera tjejer att gå sin egen väg

- 08/03/2018, 22:41 -

Gör du en bildsökning på ordet "engineer" på Google så möts du av en man i gul bygghatt med labbglasögon som håller i ritningar. Sofie blir förbannad att det fortfarande är den smala bild som man möts av när man söker efter vad en ingenjör gör.

– Vi har mycket jobb kvar att göra i att bredda synen på vad en ingenjör gör och vem som är det, säger Sofie Lindblom som är VD för Ideation 360.

Sofie Lindblom är 28 år och har en examen som civilingenjör i medieteknik.

Hennes bild av yrket var från början att yrket var något nördigt som killar sysslade med. Hon kämpade mycket första åren på utbildningen med hur hon skulle passa in i den förväntade bilden av en ingenjörsstudent.

Men att försöka passa in bestämde hon sig en dag för att sluta med eftersom hon ville göra det på sitt eget sätt.

– Jag hoppas verkligen det kan inspirera andra som inte heller känner att de passar in i den traditionella bilden av vem som är ingenjör.

Inte sätta människor i fack

När alla andra män kom i svart kostym och pressveck så dök Sofie Lindblom upp i knallgul kostym och illgul hatt. Till en början ångrade hon sig. Men kom sen på att det inte handlade om utstyrsel – utan hennes argument och kunskap.

– Vi måste lugna oss med att sätta människor i fack baserat på deras yttre attribut, säger Sofie Lindblom. 

Bildkälla: Privat

Universitetskanslersämbetet registrerade år 2016 att totalt 3907 personer tog examen som civilingenjör. 1324 av dem var kvinnor och 2583 var män.

Sofie Lindblom har även ett stort engagemang för Womenengineer som är en organisation som arbetar med jämställdhet inom ingenjörsyrket. Deras mål är att det år 2030 ska examineras lika många kvinnliga ingenjörer som manliga år 2030.

Bygger muskler

Sofie Lindblom är även medgrundare till Ideation 360. De hjälper bolag att göra innovation till en vana – genom metoder, strukturer och verktyg. 

– Man kan säga att vi är lite som en PT som hjälper organisationer att bygga upp sina innovationsmuskler, skrattar hon.

Hon blev ingenjör för att hon gillar att lösa problem – som idag är hennes jobb.

Har du ingen aning om vad du ska bli när du blir stor? Här kan du läsa om vad du borde plugga till om du vill ha jobb i framtiden.