Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det här borde du plugga till – om du vill få jobb i framtiden

- 16/10/2017, 14:47 -

Det är idag sista dagen att söka plats till en högskoleutbildning. Om du har svårt att bestämma dig kanske den här listan kan hjälpa dig.

Den 16 oktober är det sista datumet att söka till högskolor och universitet. Alla som någon gång rangordnat de olika utbildningarna vet hur stressigt det faktiskt är att välja rätt.

Snart höjs ju också studiebidraget – här kan du läsa exakt hur mycket.

Vi kanske kan hjälpa dig lite på traven genom att presentera vilka utbildningar som med stor säkerhet leder till jobb efter examen.

Teknikyrken

Enligt en analys av Arbetsförmedlingen skriker den svenska arbetsmarknaden särskilt efter högskole- och civilingenjörer med längre utbildning. Populärast är de med utbildning inom bygg- och anläggning, elkraft, elektronik och maskinteknik.

Pixabay

Datayrken

En bransch som är i behov av ständigt uppdaterad personal. Inom tio år tros tillgången på arbetskraft bli otillräcklig inom både teknik- och datayrken. Ett förslag är att plugga en ingenjörsutbildning eller en datavetenskaplig utbildning. De mest efterfrågade yrkena är programmerare och systemerare. 

Hälso- och sjukvårdsyrken

Det råder brist särskilt på specialistläkare. Eftersom situationen tros bli ännu mer akut till följd av stora pensionsavgångar är läkare överlag ett säkert kort, enligt Arbetsförmedlingen. 

Även om Sveriges akademikers centralorganisation, SACO, förutspår att det kommer vara hyfsat stabilt inom läkarbranschen så är behovet på sjuksköterskor med specialistutbildningar stort – som exempelvis barnmorskor, distriktssjuksköterskor och sköterskor med vidareutbildning inom psykiatri. 

Pixabay

Blandade yrken inom medicin, vård och hälsa

Andra väldigt blandade yrken som det är värt att satsa på är som biomedicinsk analytiker, apotekare, receptarie, djursjuksköterska, fysioterapeut, optiker och audionom. 

Tandvårdsyrken

Tandläkare och tandhygienister är yrken att sätta tänderna i. Eftersom många inom yrket väntas gå i pension inom de närmaste tio åren.

Byggyrken

Vid sidan om ingenjörer inom bygg så behövs det gymnasieutbildade till branschen som exempelvis byggnadsplåtslagare, betongarbetare, VVS-montörer och anläggningsarbetare. Det går också att plugga på yrkeshögskola!

Pixabay

Arkitekt

Det kommer finnas ett större behov av arkitekter och inredningsarkitekter inom de närmaste fem åren, spår SACO i sin rapport. Sveriges Arkitekter anser bland annat att utbildningarna borde öka sin antagningsvolym för att tillfredsställa en växande bransch.

Lärare

Det kommer vara fortsatt brist på yrkeslärare inom gymnasieskolan, förskolelärare och specialpedagoger. Dessutom väntas elevkullarna att växa så det knakar och därför kommer det också behövas lärare på låg- och mellanstadiet. 

På högstadiet kommer antalet elever de närmaste åren att minska, men sedan öka igen. Du kan säkert räkna ut att det kommer finnas ett ständigt behov på lärare i de flesta årskurser och ämnen. Det visar rapporter både från Arbetsförmedlingen och från SACO.

Pixabay

Socionom

Eftersom det är extremt hög personalomsättning för socialsekreterare i Sveriges kommuner tros det finnas stor chans för nyexaminerade att få jobb inom sitt fält, enligt en repport från SACO. 

Och till yrkena som det kommer bli svårt att få jobb som

De jobb som det tros vara stor konkurrens om, alltså ganska svårt för nytexaminerade att få jobb som, tros inom de närmaste fem åren vara beteendevetare, biolog och miljövetare, hälsovetare, kommunikationsyrken, musei- och kulturmiljöyrken, personalvetare eller samhällsvetare, enligt SACO:s prognos

Givetvis ska du också söka till det som du har en passion för. Är du riktigt duktig och gillar att kämpa kan du så klart också lyckas inom "ett svårare fält". Lycka till!

Läs också om 10 anledningar till att du inte kan få CSN – eller läs om varför påminnelseavgiften är så mycket högre hos CSN.

TV: Här är yrkena med absolut lägst lön i hela Sverige

Har du sökt utbildning till vårterminen?