Det här betyder siffrorna vid SPF
Vilken SPF ska jag välja och vad betyder siffrorna egentligen? - Foto: Audun Braastad/NTB Scanpix/TT, Berit Roald/NTB Scanpix/TT, Emojipedia (MONTAGE)

Solskyddsfaktorn du ska använda – och det betyder siffrorna

Det är mycket att hålla koll på när det gäller solskydd! Här förklarar vi vad siffrorna står för egentligen – och upplyser om att det faktiskt finns två olika sorters solstrålar som du måste skydda dig mot under högsommaren.


Det väntas bli en riktigt kanonsommar i Sverige i år (det kan du läsa mer om här) och solen spås vara framme mer än vad vi är vana vid. Då är det givetvis viktigt med rätt solskydd. Men har du någonsin funderat på vad de olika siffrorna betyder när du köper solskyddsfaktor – även kallad SPF (som står för "sun protection factor")? 

Har du koll på vad SPF står för? Bild: Berit Roald/NTB Scanpix/TT

Det här betyder siffrorna:

En vanlig uppdelning på SPF är mellan 6 och 50+ och om du tillbringar mycket tid utomhus är det riktigt viktigt att du väljer rätt. Enkelt förklarat så är siffrorna riktmärken på hur länge du kan tillbringa tid i solen i jämförelse med om du inte hade något solskydd alls på dig. Om du väljer SPF 20 så kan du alltså tillbringa 20 gånger längre tid i solen utan att bli bränd jämfört med om du helt valt att strunta i solskyddet.

Skillnad på olika sorters strålar:

För att göra det lite svårare så skyddar solskyddsfaktorn bara mot en typ av solstrålar – nämligen UVB-strålar som ger solbränna och kan skada huden vid längre perioder i solen. För att skydda sig mot UVA-strålar som når djupt in i huden och åldrar den samt kan skada den så finns det andra benämningar på solskyddsfaktorn, skriver Procurator i ett pressmeddelande. Håll utkik efter en symbol i form av en ring runt förkortningen UVA! 

Här kan du se ringen med UVA-symbolen – det här solskyddet skyddar alltså mot båda former av strålar. Bild: Nivea (MONTAGE)

Andra viktiga saker att tänka på i solen:

Sen så finns det andra faktorer än tid tillbringad i solen som borde vara avgörande för vilken SPF du väljer. Om du har en ljus och känslig hud så är rekommendationen att du väljer en högre siffra av SPF och om du svettas mycket så är det viktigt att smörja dig ofta. 

Se också upp för solen mellan klockan 11 och 15 för då är den nämligen som starkast här i Sverige och kan skada dig och din hud mycket allvarligare än vid andra tider på dygnet. Solskyddsfaktor skyddar inte heller mot en form av hudcancer, malignt melanom – vilket forskningen länge trott. 

– Sedan 1980-talet har vi gjort kontroller och studier på melanompatienter. Vi ser inte att solkrämen skyddar mot melanom. Ett par av studierna visade till och med på ökad risk med solkräm, säger Håkan Olsson, professor på Lunds universitet, till SVT Nyheter.

Glöm inte att smörja ofta! Bild: Berit Roald/NTB Scanpix/TT

Ta hand om dig och din hud i sommar!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Använder du solskyddsfaktor?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Nordea-chefen: Bedrägerivågen värst i Sverige

JO granskar tredje Kinberg Batra-rekrytering

Justitieombudsmannen (JO) granskar ytterligare en rekrytering kopplad till Anna Kinberg Batra och länsstyrelsen i Stockholm, rapporterar Aftonbladet.

Ny skyddsjakt på skånsk varg

Efter flera vargangrepp mot får på Söderåsen i Skåne blir skyddsjakt återigen aktuell.

Skildring av sorg över dödat barn vinner pris

Mohammed Salem hade precis välkomnat sitt eget barn till jorden när han såg en gråtande kvinna begrava sitt ansikte i en liten lakaninsvept kropp.

Italien tillåter aktivister på abortkliniker

1 timme sedan
Ett regeringsförslag som gör det möjligt för abortmotståndare att komma in på abortkliniker har röstats igenom i det italienska parlamentet. "Ett steg bakåt", enligt oppositionen.

Centralbanken: Något ljusare för tysk ekonomi

1 timme sedan
Den tyska centralbanken Bundesbank skriver i sin månadsrapport att den tyska ekonomin – Europas största – troligtvis växte lite under årets första månader, bland annat tack vare ökad export.