Farligaste länder för kvinnor att resa till
Någon som drar i en kvinnas hår och en kvinna på en flygplats - Foto: Pixabay/Unsplash

Här är de 10 farligaste länderna för kvinnor att resa ensamma till

Som kvinna kan det finnas risker med att resa ensam runt i världen. Resemagasinet Trip by Skyscanner har rankat de 10 farligaste resmålen för kvinnor, men även med tips på hur en kan förebygga obehagliga upplevelser.


Att vara ute och resa kan innebära olika saker. Antigen att ligga på stranden eller vid hotellpoolen och ta det lugnt. Eller så är du ute och upptäcker städer och landsbygder, och då kanske det kan finnas saker som en bör tänka på som icke-man. Tidningen Trip by Skycanner har listat de 10 farligaste länderna att resa till, här tillsammans med råd från amerikanska utrikesdepartementet.

Egypten. Bildkälla: Unsplash

1. Egypten

USAs utrikesdepartement har tidigare utfärdat en varning för resande till Egypten: "Terroristgrupper, däribland ISIS, har begått flertaliga dödliga attacker i Egypten. Attackerna riktar sig mot statliga tjänstemän och säkerhetsstyrkor, offentliga platser, turistplatser, civil luftfart och andra former av kollektivtrafik, samt diplomatisk anläggning".

I Egypten klär sig kvinnor så de täcker sina axlar och knän. Kläder som hänger löst och täcker dina vrister och anklar och ibland även hår, är också vanligt. Ögonkontakt kan uppfattas som flirtande, många resande tycker att använda solglasögon underlättar. 

För dig som reser runt i Egypten, håll ögonen öppna i tunnelbanan! Där finns det vagnar utsedda för kvinnor. Ta även en Uber istället för en taxi. 

Marocko. Bildkälla: Unsplash

2. Marocko

Näst ut är Marocko. Här varnar de för ficktjuvar, för folk som stjäl din väska och gör inbrott i ditt hotellrum. Det är värst i storstäder och turistområden. Här gäller det att vara streetsmart och använda axelväskor som korsar bröstet och att inte flasha med pengar eller mobiltelefoner.

Här är det också mer ovanligt för män att fysiskt närma sig dig, men de säger att catcalling förekommer. Bästa sättet att bemöta det är att ignorera och gå vidare. Men om du känner dig hotad, hitta närmsta polisstation och anmäl händelsen.

Här finns det en mängd olika klädkoder, men Trip by Skyscanner rekommenderar att hålla sig till täckande kläder och undvika magtröjor, korta shorts och linnen. 

Om du går vilse så fråga inte en man mitt på gatan om vägen, utan gå in i en affär eller fråga en kvinna. Här är det också bra om du i förväg har lärt dig korta arabiska och/eller franska fraser.

Jamaica. Bildkälla: Unsplash

3. Jamaica

Turistorter är ganska trygga, men att resa utanför de gränserna kan ge dig oönskad uppmärksamhet. Enligt USAs utrikesdepartement är våldsamma brott ett problem i Jamaica, speciellt i Kingston och Montego Bay. Även om du bor i ett turistområde så finns det rapporter om sexuella trakasserier. De flesta ägde rum i all-inclusive områden, och oftast av hotellpersonal.

Kulturen i Jamaica kan även vara homofobisk, skriver Trip by Skyscanner. 

Jamaica skiljer sig från de tidigare listade platserna, där du måste tänka på hur du klär dig. Här gör det inte så mycket om du klär dig i korta shorts och linne. 

Indien. Bildkälla: Unsplash

4. Indien

Tidigare attacker har riktat sig mot allmänna platser samt hotell, tåg och tågstationer, marknader, biografer, moskéer och restauranger. 

Om du åker till Indien så håll ögonen öppna, för även om du är i sällskap med någon så är sexuella trakasserier ett allvarligt och pågående problem. Även här är det bra att använda långa, lösa kläder som täcker dina axlar. Enligt Trip by Skyscanner är det många kvinnor som köper indiska kläder i förväg för att kunna klä sig i vid ankomst. 

Undvik att vara ute nattetid, och om du är ute så gå inte själv. Och om du åker tåg, köp i högsta klassen du hittar. Åk även med "kvinnotransporter", som finns som alternativ i stora städer, till exempel Delhi. 

Regioner som Kerala och städer som Rishikesh är jämförelsevis säkra. Även Gujarat, Punjab och Calcutta. Familjedrivna värdshus, tipsar Trip by Skyscanner, kan vara väldigt trevliga att bo på.

Peru. Bildkälla: Unsplash

5. Peru

Beväpnade rån, kidnappningar, bilstölder, kreditkortsbedrägeri och stöld toppar USAs utrikesdepartements lista på brott som sker i Peru. 

Mindre städer, byar i bergen och landsorter är ställen de rekommenderar att vistas i. Om du är ute och hajkar, håll dig till stigarna. 

Om du ska resa och tänkte ta en taxi, beställ en Uber eller boka taxi i receptionen på ditt hotell istället. Väl i taxin, lägg din resväska i bakluckan och handväska på golvet under dina fötter.

Håll dig borta från sportevent efter skymning, det är då gängaktiviteter är som vanligast förekommande.

Bahamas. Bildkälla: Unsplash

6. Bahamas

Att Bahamas skulle hamna på listan är för många en överraskning. Det är väl bara vackra stränder och bekymmerslösa dagar i detta semesterparadis? Men i New Providence är det en hög brottsnivå gällande beväpnade rån och sexuella trakasserier. 

USAs ambassad har fått in flera rapporter som tyder på att turister har blivit utsatta för väpnat rån i turistorter i centrala Nassau, och flera av dessa händelser inträffade under dagsljus", säger USAs statsdepartement.

Trip by Skyscanners rekommenderar att hålla koll på drinkar och mat om ni äter ute. Håll er även till mer befolkade områden.

Colombia. Bildkälla: Unsplash

7. Colombia

USAs statsdepartement varnar för att resa hit. Här förekommer våld i samband med lokala uppror, narkotikahandel och kidnappningar.

Här hemma är vi vana vid att ta fram telefonen mitt på gatan för att kanske kolla ett sms eller Instagram. Men håll telefonen för dig själv när du går på gatorna i Colombia. Om ni sitter ute och äter på restaurang, häng för guds skull inte väskan på stolen. 

Om ni ska ta en taxi gäller samma sak här som många andra listade länder, boka en taxi i hotellreceptionen eller boka en Uber. Samt här ska ni inte gå ensamma ute om kvällarna, och var beredda på catcalling.

Ecuador. Bildkälla: Unsplash

8. Ecuador

Den här destinationen är klassad som relativt säker jämfört med de andra på listan. Men turister utsätts fortfarande för stöld både på gator och hotellrum. Kidnappningar, sexuella trakasserier och våldtäkter är bland de främsta brott som förekommer.

Här kan det vara smart att ta med sig en rulle toalettpapper när man lämnar hotellet. Det sägs att toaletterna kan vara opålitliga. Även här, försök håll er inne under kvällstid.

Turkiet. Bildkälla: Unsplash

9. Turkiet

Varför Turkiet hamnade på listan beror på deras politiska instabilitet som pågått senaste året, skriver Trip by Skyscanner. Det är alltid bra att kolla med utrikesdepartementet hur läget ser ut innan ni börjar planera er resa hit. 

USAs utrikesdepartement varnar: många terroristattacker med omfattande skottlossningar, självmordsbombningar, bombutrustade fordon i turistområden, offentliga utrymmen, privata fester, sportevenemang och regeringsbyggnader, polis och militära anläggningar i hela Turiket har resulterat i hundratals dödsfall.

Överfall är inte ovanligt enligt denna undersökning, så var försiktig. Här gäller det också att klä sig i mer täckande kläder. Men det räcker att ta en halsduk och använda den som huvudskydd om det skulle behövas (om du ska besöka en moské till exempel). 

Gällande taxi här, det går bra att fånga en mitt på gatan men håll dig till upplysta gator. När du är ute och går, ignorera aggressiva affärsinnehavare och restaurangägare - fortsätt bara gå.

Om du vill besöka ett hamambad, som är en typ av turkiskt badhus, så håll koll på vilket bad som är endast för kvinnor.

Guatemala. Bildkälla: Unsplash

10. Guatemala

Guatemala är i allmänhet säkert, men resenärer tog till "försiktighetsåtgärder som man normalt inte skulle ta". Resande hit ska vara på sin vakt då kriminella i Guatemala tror att turister antingen har familjer med mycket pengar eller bär omkring på mycket pengar, skriver Trip by Skyscanner.

Samma gäller här som tidigare, boka taxi via hotellet. Om ni ska ut på dagsutflykter, åk med resebolag som tar dig dörr till dörr. Rån förekommer här men är mer könsneutralt än de andra listade destinationerna. Men det är ju aldrig en trevlig upplevelse, så håll pengarna gömda. 

Här kan det vara bra att lära dig några grundläggande spanska fraser. Som att kunna be om hjälp, fråga hur mycket saker kostar och var toaletten ligger. 

Sammanfattning

Ja, vi kan ju se ett mönster i alla fall. Håll hårt i era värdesaker, ta inte en random taxi på gatan och håll er inne under kvällstid. Det är liknande brott som förekommer i alla destinationer, så det är också bra att lära sig enkla fraser på det språk i fråga, för att underlätta ifall något skulle hända. 

Ingen kan säga till dig hur du ska klä dig, men många resenärer har sagt att det blir en enklare vistelse för dig som icke-man om du anpassar din klädsel efter resmål, enligt Trip by Skyscanner.

Om du blir utsatt för brott, hitta närmsta polisstation och anmäl händelsen. 

Källor: Forbes, Trip by Skyscanner

TV: Nu inför flygbolaget Airtours mobilförbud på sina resor

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du att resa?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Huawei dubblerade sin vinst

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

1 timme sedan
Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.