Varför sträckkollar vi tv-serier?
Här är förklaringen till att vi sträckkollar på tv-serier - Foto: TT/Shutterstock

Därför älskar vi att sträckkolla på tv-serier

Att bingea, eller sträckkolla tv-serier har du nog gjort ett par gånger. Men hur kommer det sig att vi gör det egentligen? Här är förklaringen!


Du vet känslan när du hittar en serie du gillar och ser att alla avsnitt finns tillgängliga och inser att du kommer sträckkolla alla 20 avsnitt under helgen? Ja, det är härligt. 

Men hur kommer det sig att vi bingea egentligen? 

Princeton University har gjort en studie där man kollade på hjärnaktiviteten på personer som deltog när de bingeade tv-serier. Det man såg var att personerna i studien fastnade i serien snabbt. Något som psykologen och ledaren för studien, Uri Hasson, har förklarat.

För när man tittar på sin favoritserie så känner man för karaktärerna och känner empatiska känslor. Man lever sig även in i hur de mår och liknande. 

I serier där man lockas till att känna stark empati för karaktärerna så förhöjs kärlekshormonet oxytocin och stresshormonet cortisol under tiden man tittar, något som Paul Zak sommar neurolog bevisat i en tidigare undersökning. 

Tidigare har även en studie gjort som visade att åtta av tio personer njuter mer av att sträckkolla, än att bara se ett avsnitt. Antropologen Grant McCracken som gjorde studien för Netflix menade att det kan bero på att hjärnan zoomar bäst ut på så sätt. Alltså om man sätter sig framför en serie och lever sig in i en karaktärs värld, efter att ha haft en stressig dag till exempel.

Förut kunde vi även gå en vecka utan problem och vänta på nästa avsnitt, något som idag kan kännas ganska jobbigt. Vi känner oss också mer tillfredsställda efter att ha fått se kanske tre avsnitt nu för tiden. Anledningen är för att serier idag är uppbyggda på så sätt att man vill bingea, och förr kanske avsnitten var mer självständiga. 

När vi har alla avsnitt av en serie är det svårare att sluta och säga stopp, lite som att sluta äta på en buffé eller liknande, skriver Veckorevyn.

Du kanske också vill läsa om 2018 läskigaste skräckfilmer? Då kan du göra det här! Eller om de tio skräckfilmerna som folk faktiskt inte vågar se klart? Gör det här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du sträckkolla på serier?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Omfattande översvämningar i östra Afrika

1 timme sedan

Olycksfärja sätts in för passagerartrafik

2 timmar sedan
Passagerarfärjan Marco Polo kommer åter att sättas in i trafik i mitten av 2024, rapporterar lokala medier.

FN-expert: Gazas sjukvårdssystem utplånat

3 timmar sedan
Israels krig i Gazaremsan har "utplånat" sjukvårdssystemet i det palestinska området, säger FN:s särskilda rapportör för rätten till hälsa.

Man gripen – ska ha skjutit mot polis

3 timmar sedan
En beväpnad man barrikaderade sig i en lägenhet och misstänks ha skjutit mot polis i Smedjebacken på måndagskvällen. Han greps efter att polisens förhandlare lyckats övertala honom att ge upp.

Kunderna rasar på Marabou: “Ingen bryr sig”

igår 22:18
Marabou ska ta tillbaka en gammal chokladkaka-smak in i sortimentet igen. Men nu rasar kunderna över att det inte är den smaken som folk faktiskt vill ha tillbaka.

Muntra miner på Wall Street

igår 22:08
Det var muntert på New York-börsen när handelsveckan inleddes. De tre ledande indexen slutade alla på plus.