Flera olyckor med barn i hissar – nu varnar Boverket
Flera barn har skadat sig i hissar med dubbla dörrar. Nu uppmanar Boverket fastighetsägare att åtgärda äldre hissar.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Nyheter24 har tidigare skrivit om en hund som avlidit efter att ha fastnat i en hiss med sitt koppel. Men det är inte bara djur som kan fastna..
Att en hiss inte alltid är med i matchen har vi nog alla någon gång hört talas om. Kanske att en dörr stängts för tidigt eller at dörrarna rent av aldrig stänger sig.
Men flera rapporter om olyckor har på senare år tagits emot av Boverket. Barn ska ha gjort sig illa när de vistats i hissar som varit lite äldre och haft dubbeldörrar. Det gäller hissar som har både en grind men också en dörr till våningsplanet, på grund av att ett glapp skapas mellan hissen och våningen.
Glappet mellan de två dörrarna kan vara för stort – tillräckligt stort för att ett barn ska fastna. Om hissen börjar åka och ett barn är fast emellan är risken för allvarliga skador hög. Och detta har alltså hänt, skriver Hem & Hyra.
Just hur många barn som skadats på det sättet kan man inte fastställa.
Men Boverket uppmanar fastighetsägare med äldre hissar att kontrollera hissarna. Det vill säga att om det faktiskt finns en risk för ett barn att fastna och skada sig i utrymmet mellan dörrarna. Skulle någon fastighetsägare uppmärksamma att det finns risk för barn att fastna eller skada sig i utrymmet mellan dörrarna så bör det åtgärdas – för att höja säkerheten.
Men det finns antagligen ett stort mörkertal för olyckor i hissar menar Lennart Strandman, som är en hissexpert på Kone.
– Kanske är det först när man blir skadad på allvar som man anmäler, säger han till Hem & Hyra.
Varning
Boverket varnar för cirka 5000 hissar av den äldre modellen – som fortfarande används. Vissa av hissarna har redan fått problemen åtgärdade, med på 70- och 80-talet. Men fortfarande är inte alla säkrade.
Lennart Strandman menar att det gjorts insatser för att förhindra hissolyckor, men inte tillräckligt bra.