Många människor tycker att surströmming luktar riktigt illa.
Varför luktar egentligen surströmming illa? - Foto: Susanne Lindholm/Erik Mårtensson/TT

Varför luktar surströmming illa? Här är svaret!

Den 16 augusti är det dags för surströmmingspremiär i Sverige. Och den jästa fisken har verkligen blivit en delikatess som många svenskar äter under sensommaren. Men varför luktar surströmming så fruktansvärt illa? Här är orsaken.


Många svenskar har som tradition att äta surströmming den tredje torsdagen i augusti, det vill säga datumet för surströmmingspremiären i Sverige. Men det är inte enbart under premiären som svenskarna njuter av denna delikatess utan vissa äter även den som vardagsmat. 

Men även om många svenskar älskar surströmming så finns det desto fler som avskyr både lukt och smak. Och det är inte enbart på senare tid som man surströmmingsdoften har blivit kritiserad. I kokboken "Kok-konsten" från 1896 har författaren Charles Emil Hagdahl skrivet så här om surströmming.

"Den anses af dem som en läckerhet af utsöktaste slag; men kalasmat blir den ändock aldrig, så vida icke värden föredrar att spisa ensam, eller måhända väljer gäster, som äro utan näsa."

Surströmming är en favorit för många. Bildkälla: TT/ Vilhelm Stokstad

Varför luktar surströmming illa?

Men vad beror då den speciella lukten egentligen på? Nyheter24 kontaktade Hans-Erik Englundh, saltörmästare på Borkbo-suringen, för att reda ut varför surströmming luktar som den gör.

– Anledningen till att surströmming kan lukta illa för vissa är för att fisken är jäst. Det är samma som sulfit och sulfatfabriker (fabriker som framställer pappersmassa). Så det är alltså ämnen som har jäst som ger ifrån sig lite odörer, säger Hans-Erik Englundh och fortsätter:

– Tycker man inte om surströmming så har jag full förståelse att man tycker att det luktar illa, men tack och lov så smakar det inte illa. Men när man väl har lärt sig att äta surströmming och älskar det så blir den doften en förnimmelse om att här kommer någonting gott och då blir också doften god, fortsätter Englundh.  

Hur äter du surströmming?

Har du beslutat dig för att äta surströmming nu den 16 augusti men vet inte hur man äter den på bästa sätt? Enligt Hans-Erik finns det flera sätt, men han har också några tips på hur du förbättrar din upplevelse avsevärt. 

– Man bör ju ha potatis. Många har även rödlök eller vilken lök som helst, men då tycker jag att man ska blanka den, det vill säga steka den så att den blir lite genomskinlig. Sen brukar jag själv ha créme fraîche och så måste man ha något sött till. Då brukar jag köra på messmör på en hård tunnbrödsmacka, men man kan ha honung, rödbeta eller något annat sött till. Sen är det gott med en pilsner till och där säger experterna att det helst ska vara weisse bier, förklarar Hans-Erik. 

Hur öppnar man en surströmmingsburk?

Hur öppnar man då en surströmmingsburk korrekt? Enligt surströmmingsproffset Hans-Erik så ska du i alla fall inte hålla på och mecka med massor med vatten utomhus.

– Man måste se till så att man får en luftficka högst upp, så att det bara är gaser som kommer ut och inte vätska. Som annars kan skjutas upp från förpackningen. Jag tycker inte att man ska hålla på att öppna den i vatten utomhus, nej öppna den inomhus där ni ska äta. För då utnyttjar man den goda doften och slipper spad i hela ansiktet.

Men hur kommer det sig att vi svenskar konsumerar surströmming? En rätt som till en början var en vardagsrätt för att på senare tid bli en festmåltid. Här är allt du behöver veta om varför svenskar äter surströmming.

Mat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du surströmming luktar illa?
Tack för din röst!
Senaste nytt

SMHI: Risk för extra besvärligt väglag

Klimatförändring bakom extrem värmebölja i Mali

I nästan en vecka steg temperaturerna långt över 40 grader och mer än hundra människor dog. Den extrema värmeböljan i Sahel och Västafrika hade varit osannolik utan klimatförändringen, enligt en ny studie.

Barn som ber föräldrar swisha får sällan nej

Nästan vart tredje barn mellan 8 och 18 år ber regelbundet sina föräldrar om pengar via Swish – och 70 procent av dem får nästan alltid sin vilja igenom, visar en ny undersökning. Man gör nog både sig själv och sitt barn en björntjänst om man swishar lite till höger och vänster, säger Ica-bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér.

Här är namnen att ha koll på i Trumprättegången

Den är historisk i flera avseenden. För första gången pågår en brottmålsrättegång mot en före detta president i USA. I centrum för processen mot Donald Trump står utbetalningar till bland annat en porrskådespelare, för att få henne att hålla tyst om känslig information. Trump nekar till samtliga 34 åtalspunkter. Här är personerna att ha koll på.

Gruvbolag får leta mineral på samebys område

Ett gruvbolag får rätt att leta mineraler i ett område väster om Kiruna trots motstånd från Gabna sameby, rapporterar SVT Sápmi.

Per Anger-priset till kambodjansk fackledare

Den kambodjanska människorättsförsvararen Sithar Chhim tilldelas årets Per Anger-pris för sin kamp för bättre villkor för landets arbetare.