Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Surströmmingspremiär – här anledningen till att vi äter fisken

Nyheter | 07/08/2018 11:57

För många svenskar är det en tradition att äta surströmming i mitten av augusti. Dock är det desto fler svenskar som hellre flyr än stoppar surströmming i munnen. Här är anledningen till att vi äter den jästa fisken.

Surströmmingspremiären börjar närma sig och för många är det en tradition att i mitten av augusti plocka fram surströmming, tunnbröd, potatis, gräddfil och rödlök för att festa på. Samtidigt finns det många som flyr så fort de hör ordet surströmming. Så varför äter vi egentligen jästa strömmingen i Sverige?

Från vardagsmat till festmåltid

Intressant nog så är surströmming, till skillnad från de flesta andra festmåltiderna, en måltid som ursprungligen räknades till billig vardagsmat. Och vi har ätit det länge i Sverige, så tidigt som på 1500-talet är det daterat att handel med surströmming pågick i Sverige. 

Men det var inte förrän i början på 1800-talet som surströmmingen började att klättra inom samhällsklasserna för att även tas upp av överklassen. Surströmmingen blev därför en festmåltid och stämpeln som vardagsmat suddades bort. Samtidigt ökade efterfrågan på surströmming vilket gjorde att företag började fuska vid framställningen och sålde ojäst strömming.

Men för att få till den rätta karaktären är det viktigt att surströmming framställs på korrekt sätt. Efter fångst ska strömmingen rensas och läggs i saltat vatten i cirka två dygn eller tills dess att allt blod är urvattnat. Därefter läggs strömmingen i något mindre saltat vatten och jäser i sex till åtta veckor. Slutligen paketeras den i plåtlådor.

Surströmming, potatis, rödlök och tunnbröd.
Surströmming är från början en enklare vardagsmåltid. Bildkälla: Tomas Oneborg/SvD/TT

En del av den svenska identiteten

Likt kräftor kopplas surströmming till den svenska identiteten. Dock förknippas surströmmingen kanske allra mest med norra Sverige. Anledningen till detta beror på att många där menar att de exakt vet hur surströmming äts på rätt sätt. 

Surströmming har även testats av flertalet internationella kockar som inte uppskattat doften av fisken men dock påpekat att de fortfarande uppskattat dess smak. 

Surströmmingspremiären

Surströmmingspremiären är sedan 1940 satt till den tredje torsdagen i augusti. I år är därför premiären den 16 augusti. Glöm därför inte bort att bjuda in vänner och familj till en stor fest och njut av den svenska klassikern surströmming.  

Informationen är hämtad från Nordiska Museet.

Det är inte bara tider för surströmming, även kräftor går varmt hemma hos de flesta svenskar. Så hur kommer det sig att vi äter kräftor i augusti? Det kan du läsa mer om här.

Gillar du surströmming?