Stora mängder av bilbränder härjade i Sverige under natten
GÖTEBORG 2018-08-14 Utbrunna bilar på parkeringen vid Frölunda torg. Bilbränder släcktes på 20 platser i Göteborg på måndagskvällen. Foto: Adam Ihse /TT - Foto: Adam Ihse / Adam Ihse/TT

Bilbränderna i Sverige – kan vara organiserade på sociala medier

Natten mellan den 13 och 14 augusti härjade nästan 90 anlagda bilbränder i Göteborg, Trollhättan, Lysekil, Stockholm och Uppsala. Här är allt vi vet om bränderna.


Det var på måndagskvällen den 13 augusti 2018 som närmare 80 bilbränder anlades i Västsverige. Ett av de ställen som drabbades hårdas var Frölunda och Frölunda Torg i Göteborg.

Första larmsamtalet om bränderna i Frölunda kom vid 21-tiden på måndagskvällen och kort därefter inkom samtal om bilbränder även i Hjällbo, rapporterar Aftonbladet.

Ungdomsgäng

Polisen misstänker att det är ungdomsgäng som ligger bakom skadegörelsen. Både larmsamtalen och vittnesmål gör gällande att det rör sig om stora grupperingar av ungdomar som tänt eld på bilarna.

– Flera inringare uppger att det ska vara 5–6 svartklädda ungdomar som tänt på bilarna, Det ska vara ungdomar i mörka hoodies och adidasbyxor som tänt eld på bilar. De ska sedan ha sprungit från platserna, säger Ulla Brehm, presstalesperson på polisen i region väst, till Aftonbladet.

Kontakt via sociala medier

På tisdagsmorgonen uppgav polisen att man misstänker att det finns samband mellan bränderna. Misstanken är stark eftersom att bränderna ska ha startat inom ett kort tidspann. 

Polisen misstänker även att ungdomarna haft kontakt med varandra på sociala medier, och därifrån planerat dåden.

– Vi tror att det är samordnat via sociala medier, säger Hans Lippens polisens presstalesperson, enligt GT.

Polisen ska under tisdagsmorgonen identifierat ungdomar som befann sig i Trollhättan under bilbränderna. 

– Vi har identifierat några enskilda ungdomar som varit på plats. Vi pratade med dem under kvällen. Vi har även pratat med en del föräldrar som kan knytas till en del ungdomar som varit på plats. Men även om de varit på plats kan vi inte säkerställa att de varit delaktiga, säger Hans Lippens, enligt GT.

Men även under kvällen ska ungdomar i Trollhättan omhändertagits och blivit avlämnade hemma. Polisen ska ha lämnat över ärendet till socialen eftersom att ungdomarna är minderåriga. 

Uppbrända bilar på parkeringen vid Frösunda Torg. Bildkälla:TT/Adam Ihse

Bilbränder på flera platser i Sverige

Göteborg drabbades hårdast av skadegörelsen men även på flera andra platser i Sverige har det kommit in larm om brinnande bilar.

I Trollhättan ska också stora mängder bilbränder ha startats, detsamma gäller för Stockholm, Uppsala och Lysekil. Under oroligheterna i Trollhättan ska även polis blivit attackerad av ungdomarna som ska ha kastat sten mot polisen när de försökt stoppa skadegörelsen.

– Det är ett ungdomsgäng som också kastat smällare och sten mot polisen i Trollhättan, säger Ulla Brehm till Aftonbladet.

Inga poliser ska ha skadats av stenkastningen. 

Under sommaren har räddningstjänst även haft stora problem med skogsbränder. Och att bränder sprider sig är inte så konstigt, men hade du koll på hur snabbt en brand faktiskt förflyttar sig med hjälp av bara vinden? Inom loppet av några minuter kan en liten brand plötsligt ha gått över till ett brinnande inferno. Den här videon visar hur snabbt elden faktiskt sprider sig.

Relaterat
Borde straffen för skadegörelse höjas?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Filippinerna: Vi har tagit bort Kinas barriär

Polisen rapporterar om bedrägeri, Göteborg

"Försök till bedrägeri i Tolered.", skriver polisen på sin hemsida.

"Jag känner ingen som vill stanna här"

Månader av hungersnöd och en rädsla för etnisk rensning. Närmare 5 000 personer uppges hittills ha tagit sig från Nagorno-Karabach till Armenien. Vi är trötta på krig och rädsla, säger Nazakat Valijeva, till AFP.

Tingsryd: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka på Rv27 söder om Tingsryd.", skriver polisen på sin hemsida.

Äckliga anledningen - därför ska du byta handduk var femte dag

Att vira en nytvättad och väldoftande handduk runt sig är både trevligt och hälsosamt. Enligt Marléne Eriksson bör du byta handdukarna oftare än du kanske tror och detta av en specifik anledning.

KD petar Sara Skyttedal från EU-valet: "Sett fram emot att fortsätta"

Sara Skyttedal kommer inte att vara Kristdemokraternas kandidat i Europaparlamentsvalet, skriver hon på Facebook.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.