Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skogsbrand — så snabbt sprider sig elden med hjälp av vinden

- 28/07/2018, 17:07

Det brinner på flera ställen i Sverige och även om räddningstjänsten har läget under kontroll så kan en väderförändring ställa till det ordentligt. En video från Australien, publicerad 2016, visar hur snabbt en eldsvåda kan förflytta sig med vinden.

Flera av Sveriges skogar står i lågor och trots veckor av arbete så har räddningstjänsten inte lyckats släcka bränderna. Men det är inte bara i Sverige som det brinner utan för ett par dagar sedan började det även brinna kraftigt i Grekland efter att skogsbränderna förflyttat sig snabbt med vinden.

Mindre skogsbränder går ofta att få under kontroll så länge det inte blåser. Men en väderväxling där hårda vindar drar in kan snabbt förändra situationen och innebära stora problem för räddningstjänsten. En video som publicerades redan 2016 visar hur snabbt vinden kan få lågorna från en brand att förflytta sig. 

Videon kommer från en så kallad dashcam på en brandbil, det vill säga en kamera som sitter monterad på vindrutan på brandbilen, visar hur den och ytterligare en brandbil plötsligt hamnar i ett brandinferno. Filmen som är från södra Australien filmades under en skogsbrand den 25 november 2015. Skogsbranden tog två liv, skadade 90 personer och totalförstörde 80 hem, vilket Daily Mail har rapporterat om tidigare.

Brandbil som nästan slukas av en stor eldsvåda.
Bild från videon som visar hur elden närmar sig brandbilen. Bildkälla: Dash Cam Owners Australia

I videon hör man hur brandmännen först talar lugnt med varandra men när de förstår vad som är påväg att hända utbryter panik och en av brandbilarna backar på den andra. "Vänd om Scotty, vänd om Scotty" hör man en brandman ropa i videon. 

Men händelsen fick ett lyckligt slut och Dash Cam Owners Australia, som står bakom videon, har kommenterat varför den ena brandbilen inte rör på sig. 

"Ni som undrar varför brandbilen som inte flyttar på sig är för att den startade ett system som kallas för 'Burnover'"

Burnover-systemet är ett system som finns till för krissituationer då brandbilen hamnar i en eldsvåda. Det systemet gör är att den sprutar ut vatten för att skydda både brandmän och brandbil.

I videon ovan kan du se hur snabbt elden sprider sig till ett inferno. Cirka 2 minuter in i klippet börjar det dramatiska. 

Skogsbränderna i Sverige är fortfarande utom kontroll, de här artiklarna ger dig bättre koll på läget:

Polisen skulle stoppa eldning — fick sten kastat på bilden

Äntligen! Nu väntas regn i områden drabbade av skogsbränder

Brandrisken ökar i Sverige — flera nya områden i farozonen

Dramatiska bilderna visar kampen mot skogsbränderna i Sverige

Visste du att eld kunde sprida sig så fort med vinden?