Har du PMDS? Här är de 9 vanligaste symptomen

90 procent av alla kvinnor upplever någon typ av PMS innan mensen. Men för 5 procent av kvinnor så innebär dagarna innan mensen ett levande helvete. Här är 9 vanliga symptom på PMDS.


De allra flesta kvinnorna som menstruerar är på ett eller annat sätt bekant med PMS, eller premenstruellt syndrom som det heter i medicinska termer. Det kan antingen vara så att man själva får starka PMS symtom innan mensen eller känner någon som får det. 

Några av de vanligaste symptomen för PMS är nedstämdhet, ömma bröst, uppsvälld mage, finnar och trötthet. Vissa blir också lite mer lättretliga, medan andra får en ökad känsla av oro och ängslighet.

Statistiskt sätt påverkas nästan 90 procent av alla kvinnor av PMS på ett eller annat sätt. Men det finns 5 procent av kvinnor som har det extra svårt innan mensen. Nämligen kvinnor som har PMDS

Skillnaden mellan PMS och PMDS

Skillnaden mellan PMS och PMDS, är att kvinnor med PMDS upplever mycket allvarliga besvär. Så allvarliga att den drabbades psykiska och fysiska välmående försämras avsevärt innan mensen.

Personer som lider av PMDS kan till och med bli deprimerade under tiden innan menstruation.

De allra vanligaste symtomen för PMDS är:

Extrem utmattning

Trötthet är ett vanligt symptom under PMS. Men under PMDS så upplever den drabbade en nästan förlamande trötthet. 

Migrän

Du upplever ofta intensiv huvudvärk innan mensen. 

Intensiva ångest- och oroskänslor

Personer som lider av PMDS kan uppleva stark ångest och intensiva oroskänslor innan mensen. Bildkälla: Shutterstock

Innan mensen upplever många kvinnor att de blir ledsna och nedstämda. Att känna att man är ovanligt känslig och har lätt till gråt är absolut inget ovanligt. Men om du upplever extrema ångest och oroskänslor just innan mensen, så finns det en risk att du lider av PMDS. 

Extrem nedstämdhet och plötsliga humörsvängningar

Om du upplever överväldigande sorg eller plötslig intensiv ilska innan mensen, till den grad att det påverkar din vardag negativt, så kan det handla om PMDS.

Paranoida tankar och försämrad självbild

Om du har PMDS är det inte ovanligt att du upplever att din självbild försämras och att du får paranoida tankar. Exempelvis tankar om att människor i din omgivning pratar illa om dig, eller  inte tycker om dig. 

Starka kramper och mensvärk

Många kvinnor upplever kramper och mensvärk. Bildkälla: Shutterstock

Personer som har PMDS kan också uppleva väldigt starka kramper innan och under mensen. 

Glömska

Under PMDS är det vanligt att man är ovanligt glömsk.

Yrsel och svimning

Både att känna sig yr och att svimma är symtom som kan upplevas under PMDS.

Sömnsvårigheter

Personer med PMDS kan uppleva sömnsvårigheter innan mensen. 

Om du tyckte denna artikel var intressant så kanske du viill läsa Abortguiden: Här är allt du behöver veta innan du gör en abort. Eller så kanske du vill läsa: Så här vet du om du har bakteriell vaginos.

Vad vi menar när vi säger "man" respektive "kvinna

I texten använder vi ordet man och kvinna för att beskriva någon som har det som brukar anses som en manlig- och kvinnlig kropp – något som inte alla identifierar sig med. Ingen kan bestämma om du är man eller kvinna förutom du, men vi hoppas att du upplevde texten som informativ!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!