Måndag 6 Dec
Stockholm

Så här vet du om du har bakteriell vaginos

Hur vet man att man har bakteriell vaginos?
Här är allt du behöver veta om bakteriell vaginos?. Foto: Bildkälla: Shutterstock namTipstudio / Goncharov_Artem (Montage)

Har du illaluktande flytningar som doftar starkt av fisk? Då kan det vara så att du har bakteriell vaginos. Här är allt du behöver veta om tillståndet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Trots att det ibland kan kännas som att det förväntas av kvinnor, så är det inte normalt för en vagina att lukta som lavendelblom. De flesta av oss som har en vagina vet att den luktar olika från dag till dag.

Ibland händer det dock att bakteriekulturen i fiffi hamnar i obalans som kan leda till att man drabbas av bakteriell vaginos

Mellan var femte och var tionde kvinna som har mens får bakteriell vaginos någon gång och det är särskilt vanligt bland gravida, enligt Tjejjouren. Vaginosen kan göra att man får illaluktande flytningar och vara ganska störande för den som drabbas. 

Men hur vet man säkert om man har bakteriell vaginos?

För att göra det enkelt kan vi börjar från början. 

Hur ska en vagina lukta egentligen? 

Det finns faktiskt inget regelrätt svar. Just din unika kroppsdoft är ett resultat av genetik, vad du äter och vilka produkter du använder. Och precis som att din hud och ditt hår luktar på ett särskilt sätt har din fiffi en helt egen doft. 

Generellt sätt kan man säga att fiffin på en helt vanlig dag har en tung, lite söt och syrlig doft. 

Doften påverkas av hur mycket vatten du dricker, vad du ätit och av sex och mens. Men det kan också vara viktigt att tänka på vilka typer av rengöringsprodukter och underkläder du använder. 

Bildkälla: Shutterstock / July Prokopiv

Underlivet mår som bäst när det får mycket luft och rengörs med vanligt vatten, alternativt väldigt lätta och snälla produkter som utformats med fiffis PH-värde i åtanke. 

Vad gäller trosor är det inte kul för någon att kvävas i åtsittande syntettyg, inte heller för din vagina. När du använder dig av syntetunderkläder blir det svårt att få till bra luftcirkulation vilket leder till att svett, bakterier och flytningar får trängas i dina trosor. 

Men du behöver inte sluta ha snygga trosor för att ha en glad vagina, se bara till att sikta in dig på trosor som är gjorda av bomull. Supertajta byxor är också bra att undvika om du vill att fiffi ska leva sitt bästa liv. 

Hur vet man då om man har bakteriell vaginos?

Som sagt så luktar din vagina lite olika från dag till dag. Men om du plötsligt märker en stor skillnad på doften kan det vara en indikation på att det blivit en bakterieobalans i slidan. 

Vanligt för bakteriell vaginos kan vara att man upplever en väldigt stark doft som liknar rutten fisk från underlivet. Lukten orsakas illaluktande flytningar som kan vara tunna och grågulaktiga i färgen. Normalt sätt får du dock inte mer flytningar när du har bakteriell vaginos.

Bildkälla: Shutterstock / Vladimir Gjorgiev

Den starka doften blir ofta starkare precis efter mensen och om man haft oskyddat sex, vilket ofta gör att många upplever att symtomen kommer och går.

Ibland kan det vara så att det kliar och svider vid slidmynningen, vilket kan bero på att du fått svamp i samband med bakteriella vaginosen.

Tyvärr är symptomen inte alltid jättetydliga, men om du misstänker att du har bakteriell vaginos så är det bra att ta kontakt med din gynekolog. 

Hur återställer man balansen? 

Bakteriell vaginos behandlas med antibiotika eller antiseptika som du får av läkaren. Tyvärr finns det inga receptfria läkemedel att köpa på apoteket. Däremot finns det receptfria naturläkemedel och produkter med mjölksyrebakterier som kan ta bort den dåliga lukten.

Vad kan hända om man inte behandlar obalansen?

När du har bakteriell vaginos blir det lättare för andra infektioner att sprida sig till livmodern och äggstockarna, i synnerhet om du får klamydia. Om du har en spiral insatt eller har gjort en kirurgisk abort ökar risken ytterliggare. 

Om du vet om att du har bakteriell vaginos kan det även vara riskfyllt att genomgå en skrapning eller få en spiral insatt. Det bästa i sådana fall är alltid att prata med din läkare. Detta gäller också om du är gravid, då bakteriell vaginos i sällsynta fall kan orsaka missfall eller göra att barnet föds för tidigt. 

Denna artikel har utgått ifrån information som finns tillgänglig på Vårdguiden. Om du vill läsa mer om bakteriell vaginos kan du göra det här.

Om du är osäker vilken vårdcentral du tillhör eller behöver hjälp att veta vart du ska vända dig till kan du alltid ringa 1177. 

Om du gillade denna artikel så kanske du också vill läsa om varför det kan vara svårt att kissa när du har en tampong i.

Här kan du också läsa om de vanligaste skadorna som drabbar kvinnor under förlossningen

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du besökt en gynekolog?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela