Ny studie visar att storasyskon är sämre bilförare.
Yngre syskon kör bättre bil - Foto: TT Fredrik Sandberg och Henrik Holmberg

Studie: Storasyskon kör sämre bil

Enligt en studie är storasyskon sämre bilförare än andra. Känner du igen det?


Tänk dig att du sitter i bilen och är på väg någonstans. Plötsligt kör det förbi någon fartdåre, som är i fel och som håller på med telefonen samtidigt som hen kör. Det är bara uppenbart att personen inte borde äga ett körkort. Det kan då ha varit ett storasyskon

Enligt en studie utförd av Privilege Car Insurance, ett bilförsäkrings-företag i England är storasyskon sämre på att köra bil än andra. Studien gjordes på nästan 1 400 personer, rapportera Mirror.

Det är lite lustigt när man tidigare läst studier om att storasyskon ska vara mer intelligenta än andra. Genom att analysera data från fler än 20 000 personer kunde forskare fastställa att det förstfödda barnet faktiskt har lite högre intelligens än sina yngre syskon. Men det verkar inte vara någon intelligens de tar med sig när de sätter sig bakom ratten...

Storasyskon bakom ratten

Det visade sig att fortkörningar var hela 89 procent vanligare bland storasyskon än bland andra. Det visade sig även att storasyskon kör 46 procent oftare i fel fil. Det är också 30 procent mer sannolikt att ett storasyskon håller på med mobilen samtidigt som hen kör, vilket både är farligt för de andra personerna som befinner sig på vägen, samt sedan 1 februari i år, ett lagbrott. Men som om det inte räckte, storasyskon sminkar sig bakom ratten 17 procent oftare också.

Mer benägna att hamna i olyckor

Du behöver inte vara smart för att lista ut att sån här körning får konsekvenser. Om man kör så dåligt, så hamnar du ju till slut i en olycka. Vilket många gör, hela 22 procent av storasyskonen i undersökningen hade varit med någon typ av olycka, och 15 procent av dem i en allvarlig olycka.

Nyheter24 har tidigare skrivit om systrarna Stray från Västra Frölunda. De är som vilka systrar som helst. De älskar varandra och driver varandra till vansinne, helt enkelt. Rejäla syskonbråk kan många känna igen sig i. Men det är inte varje dag en blir uthängd i sociala medier av sin egen lillasyster, läs mer om det här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du ett storasyskon?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.

Morgonens nyheter 29 mars

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

1 timme sedan
USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.