Lördag 25 Sep
Stockholm

Ny forskning: Elektriskt implantat kan få förlamade att gå

Man i rullstol, en man som går i skogen
Ny forskning visar att ett elektriskt implantat kan hjälpa förlamade att stå och ta steg igen. Foto: Pixabay

Tack vare ett elektriskt implantat är det tre personer som kan stå och ta steg igen, trots att de tidigare varit helt förlamade i benen. Wow!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Kan detta verkligen stämma? Det verkar faktiskt som så.

Det är tre personer som varit förlamade i benen i åratal som nu både kan stå och ta steg igen. Och allt ska vara tack vare elektriska implantat.

"Zappar"

Implantatet "zappar" den skadade ryggmärgen och tillsammans med flera månader av intensiv rehab, så har tre personer kunna stå och ta steg igen. Helt otroligt!

Men det är inget botemedel vi pratar om utan forskarna kallar det för hjälpmedel. Patienterna har inte kunnat gå helt på egen hand, utan fått hjälp med rullator eller assistent för att kunna hålla balansen. Men stänger man av ryggradsstimulatorn, så kan personen i fråga inte längre flytta sina ben, alls.

Det här arbetet är ett försök till att hjälpa människor som fått ryggmärgsskador att få tillbaka sin funktion. Det har endast försökts på några få personer och verkar vara ett lovande tillvägagångssätt. Men det behöver mer studier, skriver CBS News.

Dr. Christina Sadowsky är rehabiliteringsexpert på John Hopkins University och är väldigt glad över det nya resultatet. Hon har själv inte varit delaktig i just denna nya forskning, men är erfaren inom ämnet.

– Men det är inte säkert att alla som har en liknande skada kommer att svara på behandlingen på samma sätt, säger Sadowsky varnande till CBS News.

Men hur funkar det?

Jo, teorin är att nerver kretsar kring skadan. De är vilande, men lever fortfarande. Så användning av elektrisk ström kan väcka några av dessa nerv-kretsar. Med väldigt mycket rehab på det, så kan man alltså återuppliva de vilande nerverna. Wow!

Återhämtning

Med rätt omständigheter så kan en återhämtning ske. Ryggmärgen känner igen saker, visserligen inte så bra som innan skadan, men det kan faktiskt funka.

Den här studien ger ju hopp för människor som är förlamade, eftersom en funktionell kontroll kanske kan vara möjlig? Nu håller vi alla tummarna för att forskningen går framåt.

Nyheter24 har tidigare skrivit om bruden som var förlamad och chockade alla sina bröllopsgäster. Det kan du läsa mer om här.

Har du hört talas om forskningen tidigare?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela