Kanelbullar och en person som äter en kanelbulle
Hur kom det sig att vi har en speciell dag för kanelbullar? - Foto: Pixabay / Marcus Lindblad / SVD / TT / Fredrik Sandberg / TT

Här är allt du behöver veta om kanelbullar

Mums, äntligen är dagen här. Då man får äta hur många kanelbullar man kan, om man vill såklart. Men varför äter vi kanelbullar och varför finns det en "kanelbullens dag"? Nyheter24 reder ut.


Finns det något mer frestande än doften av nybakt? Det är ju verkligen frågan. En bulle eller två kan ju vara det godaste som finns. Det är så gott att vi i Sverige till och med har en egen dag för det, en kanelbullens dag. Men varför?

Temadag

Ja, som många säkert vet är det en speciell dag den 4 oktober. Det är nämligen den gamla goda hederliga temadagen Kanelbullens dag. 

Dagen instiftades år 1999 av en kvinnan vid namn Kaeth Gardestedt, som var projektansvarig för något som kallas Hembakningsområdet, som nu förtiden drivs av det lite mer kända Dansukker.

Att dagen blev just 4 oktober beror på att Gardestedt inte ville att kanelbulledagen inte skulle konkurrera med andra traditioner inom mat. 

Kräftor och kanelbullar

Det kan man ju förstå, för visst vore det inte så smart att ha en dag med kanelbullar samtidigt som exempelvis semlor, surströmming. En annan kombination som kanske inte hade lockat så många skulle väl vara kräftor och kanelbullar? Kanske inte många smaker som gifter sig med varann där?

Hela tanken med den här dagen är kanske inte främst att äta så många bullar som man bara orkar, även om man nu skulle vilja?

Uppmärksamma Sveriges bulltradition

Jo, hela idén är faktiskt att uppmärksamma Sveriges bulltradition, fint ändå? Men sen kan man ju också förstå att det blivit en bidragande faktor till utvecklandet av ökande konsumtion. För visst köps det mer bullar runt kanelbullens dag än under resten av året.

Men en fin tanke med dagen var att det var mening att det skulle vara "en omtankens dag". Fint!

Men vad definierar egentligen en kanelbulle? 

Jo, det finns ju faktiskt flera namn på vår kära bulle, exempelvis kanelsnäcka eller varför inte kanelsnurra?

Ingredienserna i en så kallad traditionell bulle, formad som en snäcka är: vetemjöl, mjölk, jäst, socker och smör. Kryddning av degen består av hederligt salt och socker, om man nu vill. Fyllningen i den utkavlade degen bör vara smör, strösocker och kanel. Den lilla snäckan är ofta toppad med uppvispat ägg och pärlsocker.

Är du kanske sugen på att baka egna kanelbullar och inte köpa? Nyheter24 har ett recept på hur du gör hur goda kanelbullar som helst – supersnabbt! För att se hur du går till väga med det, kan du läsa mer här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du om kanelbullar?
Tack för din röst!