Torsdag 26 Maj
Stockholm

Därför firar vi halloween i Sverige

Brukar du klä ut dig och fira halloween? Vet du den egentliga anledningen till varför du gör det? Inte? Här är svaret på varför vi firar högtiden i Sverige.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 31 oktober plockar vi fram godis, chips och olika härliga drycker för att fira halloween. Men varför firar vi egentligen högtiden i Sverige? Här är allt du behöver veta inför den skrämmande högtiden som står runt knuten.

När firar vi halloween?

Enligt tradition infaller halloween alltid den 31 oktober. Men det finns inget krav på att det är exakt det datumet som du måste fira högtiden på. 

Istället är det vanligt att exempelvis skolor och föreningar har fester i nära anknytning till datumet beroende på när det passar. Halloween räknas nämligen inte som en helgdag utan butiker och arbetsplatser har öppet som vanligt.

Så du och dina vänner behöver inte oroa er om den 31 oktober inte passar, istället kan ni fira när det känns bäst för er.

Varför firar vi halloween i Sverige?

Halloween är från början en tradition som ursprungligen härstammar från den keltiska högtiden Samhain, då man trodde att dödas själar återvände till jorden. Tradition blev sedermera halloween och ses idag som en tradition som firas stort i USA. 

Men den kom faktiskt inte till USA förrän under 1800-talet när invandrare från Irland och Skottland tog med sig seden dit. Härifrån kommer även bland annat de ljusprydda lamporna och pumporna, som användes för att mota bort ondskan.

I Sverige firar vi halloween allra främst för att umgås och ha det trevligt med nära och kära.

Halloween är skräcken och de dödas högtid. Bildkälla: Pixabay

Därför klär man ut sig på halloween

Så varför klär man då ut sig på halloween? Till stor del handlar traditionen om att barn ska gå ut och knacka på hos folk för bus eller godis. Barnen klär då ut sig och går ofta i grannskapet där de frågor de vuxna om godis. 

Traditionen har dock växt sig allt starkare i Sverige sedan 1990-talet och idag firar även vuxna halloween genom att klä ut sig och gå på fest.

Stor inkomstkälla för butiker

Halloween har även blivit en stor inkomstkälla för butiker som säljer extra bra inför och under högtiden. Exempelvis karamellkungen ökar ofta sin inkomst med 50 procent när halloween närmar sig, inte så konstigt när högtiden till stor del går ut på att äta godis. Även försäljningen av pumpor ökar avsevärt under perioden.

Källa: Leva & Bo

Nyheter24 har tidigare skrivit om 8 läskiga skräckfilmer som du borde se under halloween. Vågar du gå igenom hela listan innan högtiden är över? Se hela listan här!

Visste du allt detta?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela