Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Varning för halka – nu kommer snön på riktigt

Nyheter | 24/10/2018 18:42

Ingen nyhet att vintern är på ingång. Men nu blir det sämre väder på riktigt. Det kommer mycket snö och meteorologen varnar för halka.

Ner i källarn och leta fram mössor, vantar, kängor, ja rubbet! Inom ett par dagar kan Örebro vara helt täckt av snö. 

Några som ska hålla i hatten riktigt hårt är Halland och nordvästra Skåne, där kommer det nämligen blåsa rejält. För som vi tidigare nämnt utfärdade SMHI en klass 1-varning igår. Det är riktigt hårda vindbyar på ingång i södra Sverige. Och allt detta tack vare ett lågtryck från Norge. Inte så schysst av norrmännen!

Sol i söder

Enligt Aftonbladet kommer det komma, mitt i all kyla, ett högtryck som ska passera södra Sverige. Så sol och kanske till och med upp till 10 grader kan man förvänta sig i syd, mysigt!

Regn och snö i norr

I norr däremot, blir det inte lika glassigt väder. Kanske man kunde förutspå? Der förväntas både snöbyar och regnskurar, brr!

Det som kan hända är att det ostadiga vädret vi har nu, sen kan förvandlas till ett lågtryck med snö och regn, enligt meteorologerna Ulrica Sievert och Lars Knutsson, rapporterar Aftonbladet.

Kylan sträcker sig söder om

Enligt Erik Rindeskär som är meteorolog på Foreca så gäller det att räkna med snö. Men frågan är vilka som kommer att påverkas? Det är helt beroende på hur omfattande kylan blir och det vet vi ju inte ännu. 

– Det kan hända att det blir snö så långt söderut som Örebro län och Västmanland, säger Erik Rindeskär till Aftonbladet.

Minusgrader ända ner till skåne

Men på vissa ställen är det redan kallt och snö. Latnivaara hade igår 10,7 minusgrader. Riktigt kyligt!

Och enligt Expressen ska det bli minusgrader ända ner till Skåne i helgen och det är även varning för halka.

– Snön smälter troligen snabbt på vägarna, men sedan kommer kylan och då gäller det att se upp för halkan, säger Tora Tomasdottir som är meteorolog vid väderinstitutet Storm, till Expressen.

Var försiktig

Ska du passera en bro i helgen? Var försiktig! Och det gäller över hela landet. Kanske kan man ta det lite lugnare vid Sveriges södra kuster, menar Tornasdottir. 

– Jag vill också rekommendera att om man kör på broar så ska man vara extra försiktig, eftersom broar inte kan lagra någon värme blir det kallt även under bron. Så här kommer det att vara riktigt halt, avslutar hon till Expressen.

Nyheter24 har tidigare skrivit att det redan är dags att byta till vinterdäcken på bilen. Det är faktiskt meteorologens uppmaning, som du kan läsa mer om här.

Tycker du om snön?