Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

7 anledningar till att vi avskyr måndagar

- 31/10/2018, 20:06 -

Okej, att många hatar måndagar är alltså ingen myt. För visst är vi många som har riktigt svårt för första dagen på veckan? Den är seg och man är trött. Det är ju ny vecka? Var är all energi? Här är sju orsaker som det kan bero på.

Vi lever som slavar efter våra klockor och utnyttjar varje sekund av den lediga tid vi har. Kan det vara boven till varför vi känner som vi gör för måndagar??

Nyheter24 har listat sju anledningar till att de flesta faktiskt avskyr måndagar.

1. Sovmönstret

Som de flesta nog hängde med på så bytte vi nyligen till vintertid. Det är ju verkligen något som kan ställa till det rejält för kroppen. Men det galna är att denna omställning är något vi gör efter varje helg. Det är nämligen så att vi oftast inte får tillräckligt med sömn i veckorna, och därför försöker ta igen det på helgerna, rapporterar The Age.

Vi tycker alltså att vi har tagit igen sömnen och sovit ikapp. Men i själva verket har vi bara gjort det svårare för oss att ta första steget ur sängen på måndagen. 

2. Snabba förändringar

Forskare menar att våra måndagskänslor inte är annorlunda jämfört med någon annan veckodag, förutom fredag och helg givetvis. Så alltså måndagar, tisdagar, onsdagar och torsdagar är lika känslosamma för oss, menar The New York Times.

Anledningen till att många svarar att måndagar är den värsta veckodagen, är det känslomässiga skiftet från söndag, som varit en härlig ledighet till måndag, som är en kanske mindre rolig arbetsdag. Det är alltså kontrasten som gör oss lite deppigare, inte själva veckodagen.

3. Sämre självkänsla

För vad är en helg utan att unna sig? Kanske har man bränt mer pengar än vad man tänkt? En extra drink som slunkit ner? Eller har du rent av ätit på tok för mycket godsaker? Oavsett vad det är, så släpar du med dig ångesten till måndagar. Det kan bidra till att kvinnor (i alla åldrar) känner sig mindre attraktiva på måndagar, enligt en studie, skriver Marie Claire

The Atlantic menar att varje löfte börjar på en måndag. Och vem av oss känner inte igen sig i att "det nya livet" alltid börjar på en måndag? Sluta röka, börja träna osv, vilket självklart också bidrar till dålig känsla.

4. Socialisera 

Okej, en sak som får oss människor lyckliga är att socialisera sig rapporterar The Telegraph UK. Kanske inte alla, men många? Varje måndag har du ju faktiskt varit utan din arbetsplats i två hela dagar. Så vad händer när du kommer tillbaka till jobbet? Jo, du kanske kollar läget med exakt allt och alla? Finns det något skvaller? 

Och om man nu inte skulle gå igenom denna, kanske inte alltid så roliga vända, kan man verkligen vara säker att det är ordning på torpet då? Nej, precis. Så det är nog bäst att hålla sig till rutinerna.

5. Vikten

Det här eviga tjatet om vikten. Som att man inte fått nog av det? Nej, nu kommer det igen. Mentalfloss rapporterar att forskning har kommit fram till att de personer som har kontroll och "tänker" på sin vikt, brukar väga som mest i början på veckan. Ett tips där är ju att helt enkelt låta bli att väga dig på måndagen. 

6. Missnöjd med jobbet

Den sista punkten är något man skulle kunna påverka ganska lätt. Jo, det är nämligen så att en amerikansk undersökning har visat att så mycket som 70 procent ogillar sitt jobb. Så en måndagsångest kan kanske lika gärna vara en jobbångest, menar Forbes.

7. Risk för sjukdom

En undersökning visar något som är betydligt svårare att påverka, typ omöjligt. Att flera människor som drabbas av hjärtattacker och strokes, oftast insjuknar på måndagar. Samma sak gäller att bli sjuk i största allmänhet. Dessutom är faktiskt ens blodtryck oftast högre på måndagar, skriver The Atlantic.

Nyheter24 har tidigare skrivit om en forskning som visar på att din chef kan göra dig sjuk. Känner du igen dig och vill veta mer? Då kan du läsa mer om det här.

Tycker du om måndagar?